Preskočite na glavni sadržaj

Treće izdanje Dana D!

Treće izdanje Dana D!
Međunarodni festival dizajna Dan D održat će se u Staroj klaonici u Zagrebu, od 15. do 17. lipnja. Dan D donosi aktualnu produkciju mladih dizajnera iz regije — naručene i samoinicirane radove, mentorirane i samostalne projekte, uključujući i one posebno osmišljene i realizirane za sam nastup na sajmu.
vrijeme: 15.06.2012.
mjesto: Zagreb, Stara klaonica
url: http://dizajn.hr
Ovogodišnje, treće izdanje prošireno je za jedan dan kojim se nastoji potaknuti suradnja mladih dizajnera i poduzetnika te ukazati na potencijal dizajna kao generatora gospodarskog razvoja.

Središnji dio festivala ostaje D-sajam, izložba koja uključuje najbolje radove autora do navršenih 35 godina u svim područjima dizajnerskog djelovanja. Nakon prvog izdanja lani, nastavlja se i D-market, najveći prodajni sajam dizajna u Hrvatskoj čiji je cilj promoviranje  kvalitetnih domaćih i regionalnih dizajnerskih proizvode, međusobno povezivanje aktera dizajnerske scene, kao i osnaživanje kulture dizajna u Hrvatskoj. D–market izvrsna je platforma za promociju novih proizvoda, a dizajnerima i proizvođačima omogućuje direktnu komunikaciju s potencijalnim kupcima.

‘Ove godine program sadrži puno više predavanja, razgovora i prezentacija organiziranih u tematske blokove — od stručnih do popularnih, od tipografskih tema do revitalizacije industrijske baštine. Predavanja i radionice drže domaći i inozemni stručnjaci, praktičari i teoretičari, pokretači vrijednih inicijativa temeljenih na dizajnu: nizozemska kustosica dizajna i vizualne umjetnosti i direktorica sajma dizajna OBJECT Rotterdam Anne van der Zwaag, kulturni menadžer, osnivač Skopje Design Weeka i direktor organizacije Public Room Aleksandar Velinovski, arhitektica, dizajnerica i osnivačica kulturne platforme Mikser Maja Lalić, dizajneri Dona Patrizia, Mauro Massarotto, Nikola Djurek i mnogi drugi.

Pored spomenutih, kroz večernje autorske prezentacije i prostorne instalacije posjetiteljima će se predstaviti i mladi inspirativni dizajneri koje smo posebno odabrali za ovogodišnji Dan D i koje smatramo sjajnim predstavnicima svoje struke, bilo da se bave eksperimentalnim ili 'rubnim' područjem dizajna bilo kvalitetnom dizajnerskom praksom proizvodnje utilitarnih proizvoda, a nazvali smo ih D-Designers. Oni su: Dora Budor i Maja Čule, Morana Kranjec, Grupa (Tihana Taraba, Filip Despot i Ivana Pavić), Dario Dević i Hrvoje Živčić, Lina Kovačević i The Miha Artnak’, najavila je Ira Payer.

Dan D ugostit će i nekoliko izložbi iz cijele regije, većinom mladih dizajnera: Young Balkan Designers  u organizaciji srpskog Miksera, Ministry of Pleasure je putujuća izložba mladih makedonskih autora, TIMELINE-past-present-future-memory-touch-feeling-expression grupna je izložba dizajnera i umjetnika iz Sarajeva i Rotterdama. Publici će se predstaviti i dvije izložbe u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, a koje su svoje premijere imale proteklih mjeseci u inozemstvu: Id/entity / Freedom of Choice na London Fashion Weeku, a Croatian holiday 2012 na Milan Design Weeku, a potom i gostovanja na Mikser Festivalu u Beogradu te Sofia Design Weeku. Na izložbi SD sad! bit će pak prikazano preko 30 studentskih radova nastalih u periodu 2010.- 2012. godine.