Preskočite na glavni sadržaj

Nemanja Cvijanović: Do not fuck with Social Democracy!

'Do not fuck with Social Democracy!' naziv je izložbe Nemanje Cvijanovića koja se otvara u petak, 15. lipnja, u 20 sati, u Galeriji Anex, Pula. Vizualna i zvučna instalacija može se razgledati do 27. lipnja.
vrijeme: 15.06.2012. 20,00
mjesto: Varazdin, Croatia
url: http://www.hdluistre.hr
'(...) Izložba (...) 'Do not fuck with Social Democracy!', u osnovi je vizualna i zvučna instalacija koja se proteže kroz čitav prostor galerije. Poput nekih njegovih ranijih radova, čini se poput metafore kojom nastoji privući pozornost na opasnosti ideoloških mehanizama koji vrebaju u pojedincu. 'Predaja' pojedinca u društvu pruža najbolju platformu za pojavu radikalnih stavova temeljenih na manipulaciji i zlouporabi ideja i učenja.

Cvijanovićev rad (...) to prenosi izravno, simbolički razotkrivajući ideološki mehanizam, te izravno uključujući gledatelje, čime naglašava važnost njihove uloge u društvu. Nakon ulaska u galeriju, gledatelji se nađu u nekoj vrsti zagonetke s obzirom da je prostor gotovo potpuno prazan i postoji uglavnom na simboličkoj razini. Instalacija podsjeća na prostorni rebus, gdje gledatelji tijekom prve šetnje galerijskim prostorom dobivaju ključ, uz pomoć kojeg 'dovršavaju' izložbeno iskustvo izvan galerijskog prostora.


Suprotstavljanjem praznog galerijskog prostora i simbola, Nemanja Cvijanović naglašava konceptualnu razinu rada, obeshrabrujući njegovu fizičku kontemplaciju. Osnovni motiv izložbe je bijela zastava, čije je simboličko porijeklo staro preko dvije tisuće godina, kada je po prvi put zavijorila u znak predaje na frontu dinastije Han. Predaja, taj kratki trenutak prije tranzicije iz jedne ideologije u drugu, trenutak tišine u kojemu je pojedinac potpuno prazan i, posve prirodno, baš zato najranjiviji.

Zahvaljujući Cvijanovićevoj intervenciji, bijela zastava kao simbol predaje postaje revolucionarno i ideološki obojana crvenom. U odnosu na gledatelja, galerija funkcionira kao ideološki prostor kojeg je nemoguće izbjeći, dok je ideološka varka do te mjere očita da je nemoguće izaći bez poteškoća. Upravo je taj trenutak simboličke tranzicije, pretvaranje prazne bijele zastave u crvenu i crnu, osnovna poruka Cvijanovićeve instalacije i klopka koju postavlja gledatelju. (...)' Tevž Logar, iz teksta predgovora

Nemanja Cvijanović rođen je 1972. u Rijeci. Diplomirao je slikarstvo 1998. godine na Accademia di Belle Arti u Veneciji, a 2010. magistrirao na poslijediplomskom studiju Projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti na venecijanskom arhitektonskom sveučilištu I.U.A.V. na odsjeku za Umjetnost i dizajn. Jedan je od osnivača udruge Oblik i Sadržaj, te član udruge Drugo more u sklopu koje radi na nizu projekata kao umjetnik, selektor i kustos. Od 2009. godine voditelj je programa Galerije SIZ. Izlagao je na preko 140 skupnih i 29 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Profesionalno surađuje s galerijom T293 iz Napulja i sa Galerijom ŠKUC iz Ljubljane. Radovi mu se nalaze u fundusu MMSU Rijeka, te u raznim francuskim, talijanskim i švicarskim privatnim kolekcijama i muzejima. Član je HDLU i HDLU Rijeke, te HZSU-a.