Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka premijera 'Prizora s jabukom' Ivane Sajko

Zagrebačka premijera 'Prizora s jabukom' Ivane Sajko
U četvrtak, 14. lipnja, u 21 sat, u velikoj dvorani Teatra &TD održat će se zagrebačka premijera drame Ivane Sajko 'Prizori s jabukom'. Nakon premijere, slijede izvedbe 15. i 16. lipnja , s početkom u 21 sat.
vrijeme: 14.06.2012. 21 h
mjesto: Zagreb, Teatar &TD, Savska 25
url: http://www.sczg.unizg.hr/

Predstava je inspirirana biblijskim motivom izgona iz raja, pričom koja u suvremenoj perspektivi otvara pitanje je li moguće konstruirati teritorij rajskog vrta u društvu katastrofe i je li ga humano uopće i željeti, to jest, ne bi li takva jedna želja u sebi sadržavala najdublju socijalnu ignoranciju, ne bi li ljudi koji nastanjuju vrt bili povlaštena elita te naposlijetku, ne bi li živjeli u stanju neprekidne paranoje pred činjenicom da se vrata raja jednom mogu urušiti te da će ostati suočeni sa svijet kojeg su propustili spasiti.

Drama Ivane Sajko 'Prizori s jabukom' povijest je jednog takvog raspadanja, a premijerno je izvedena na Dubrovačkim ljetnim igrama 2011. godine.

Autorica teksta je predstavu i režirala te uz Alena i Nenada Sinkauza i izvela. Braća Siknauza zalužna su i za glazbu u predstavi. Dramaturgiju potpisuje Sandro Siljan, kostimografiju Zjena Glamočanin, a za pokretne je slike zaslužan Simon Bogojević Narath.

Dramski tekst 'Prizori s jabukom' premijerno je izveden u Stadttheaer Bern 2009. godine u režiji Dore Schneider.

'Jabuka nije jabuka. Jabuka je nešto sasvim deseto.

Preciznije rečeno jabuka je simbol civilizacijskih tekovina na kojima počiva naša zajednica i znak nesalomljive vjere u moralne i duhovne vrijednosti na čijim je temeljima sagrađena piramida vlasti. Jabuka je izraz političkog povjerenja u legitimno izabrano državno tijelo koje donosi zakone, statute i konvencije, postavlja diplomatske strategije i ekonomsko - gospodarske ciljeve, djeluje u skladu s pravdom i općim interesima, raspisuje izbore svake četiri godine, a može objaviti i rat. Jabuka je znak na čijoj smo strani i potvrda da se slažemo s odlukama donešenim u ime naše vlastite sigurnosti i stoga podupiremo oružanu akciju protiv neprijateljske sile, njegovih vojnih objekata, industrijskih postrojenja, poslovnih centara i drugih strateških uporišta. Jabuka je naša zastava zabodena među njihove ruševine.' Ivana Sajko