Preskočite na glavni sadržaj

Igor Čabraja dobitnik Premije 6. hrvatskog trijenala grafike

Grafički umjetnik Igor Čabraja osvojio je Premiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 6. hrvatskog trijenala grafike, objavljeno jučer na otvorenju Trijenala, u Galeriji Prsten, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, koja se održava na temu 'Iluzija u umjetnosti' i predstavlja radove 72 hrvatska grafička umjetnika.
vrijeme: 05.06.2012.
mjesto: Zagreb; HDLU, Galerija Prsten, Trg žrtava fašizma bb
url: http://www.kabinet-grafike.hazu.hr
Ovogodišnja tema jedna je od temeljnih postavki zapadnoeuropske umjetnosti, istovremeno komunicira s tradicijom u tehnici i umjetnosti, ali i propituje novi svijet virtualne stvarnosti, rekao je selektor izložbe Željko Marciuš. Na izložbi je postignuta ravnoteža klasične tehnike i tema s novim računalnim grafikama, a i dobitnik Premije u svom je radu komunicira prema tradiciji i prema novim medijima, što je bila moja tendencija u njezinoj koncepciji.

Posebnu pohvalu Odbora za nagrade izvan kategorije dobila je Nevenka Arbanas, Nagradu Kabineta grafike HAZU Ana Feiner-Žalac, Nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Miran Šabić i Maja Rožman, a Nagradu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice Celestina Vičević. Posebna priznanja dobili su Iva Ćurić, Ana Kinčić, Letricija Linardić i Ana Sladetić.

Otvorivši izložbu, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić podsjetio je da Kabinet grafike HAZU-a od 1960. godine priređuje najznačajnije nacionalne izložbe grafike, kao jedne od najstarijih u europskoj tradiciji. Takve izložbe smotra su dosega grafičke umjetnosti u Hrvatskoj, ali i prigoda za promociju mladih umjetnika i za dijalog suvremene i klasične umjetnosti.
Na tim izložbama afirmirali su se najistaknutiji hrvatski umjetnici, istaknuo je Kusić, naglasivši kako ohrabruje što sada dolaze mladi umjetnici s novim tehnikama, mogućnostima i iskoracima.

Odbor za izbor radova u kojemu su bili akademici, povjesničari umjetnosti i znalci grafičkih disciplina izabrali su 32 rada između 87 prijavljenih na natječaj, što govori o visokim kriterijima za sudjelovanje na izložbi, ocijenila je Slavica Marković, upraviteljica Kabineta grafike, dodavši da je jedanaest autora izabrao Željko Marciuš, a 29 Kabinet grafike HAZU.

Umjetnici s ovogodišnje manifestacije i njihovih 182 rada svjedoče visoku razinu i dosege hrvatske grafičke umjetnosti. Marković je podsjetila da je Trijenale najavila nedavna izložba Maje S. Franković u Kabinetu grafike, koja je 2009. dobila Premiju HAZU. Izložba Trijenala hrvatske grafike bit će otvorena do 4. srpnja.
(Hina)