Preskočite na glavni sadržaj

Autorski koncert Željka Kovačevića uz Jazz orkestar HRT-a

Završni koncert sezone 2011./2012. Jazz orkestra HRT-a, 6. lipnja, u Studiju Zvonimir Bajsić, ostao je rezerviran za promociju autorskog rada jednog od članova iz njegovih redova. Za sezonu na izmaku je izbor u sadašnjem, trenutačno dosta pomlađenom sastavu ansambla pao na jednog od najstarijih članova, saksofonista, klarinetista, skladatelja i bandleadera Željka Kovačevića.
vrijeme: 06.06.2012. 20 h
mjesto: Zagreb; HRT, Studio Zvonimir Bajsić, Prisavlje 3
url: http://www.hrt.hr/gp

Kao petnaestogodišnjak počeo je učiti klarinet u klasi prof. Pomykala, a u dobi od sedamnaest godina počeo je svirati saksofon u različitim rock grupama. Diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji te studij Geografije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Kao stipendist Goethe instituta sudjelovao je na prvoj radionici jazza u Zagrebu te u Burghausenu gdje je surađivao s Europskom glazbenom mladeži. Jedan je od utemeljitelja Društvenog orkestra (Big banda) Hrvatskog glazbenog zavoda. Nastupao je na mnogobrojnim jazz festivalima te kao solist na Karibima, u Brazilu, Togou i diljem Europe. Od 1986. godine stalni je član Big banda (Jazz orkestra) HRT-a u kojemu djeluje kao tenor i sopran saksofonist i klarinetist.

Ovaj koncert poklapa se s četrdesetom godišnjicom prvog profesionalnog nastupa Željka Kovačevića. Deset skladbi koje ćemo čuti u aranžmanima za Jazz orkestar HRT-a, nastale su u autorskom razdoblju grupe Toranj 77 i sve do danas dio su Kovačevićeva repertoara koji se kroz desetljeća transformacija i varijacija osvježavao u interakciji s novim glazbenicima i kontekstima

Ulaz slobodan uz najavu na telefon 060 506 606.

Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.