Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni dan arhiva 11. lipnja

Hrvatski državni arhiv  i ove godine, u ponedjeljak, 11. lipnja, obilježava Međunarodni dan arhiva sa željom za poticanje i osvještavanje javnosti o arhivskom gradivu kao jedinstvenoj kulturnoj baštini. Ovogodišnja zajednička tema je 'Fotografija kao dokument vremena'. Program obuhvaća izložbu, radionicu i projekciju dokumentarnog filma. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 11.06.2012.
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 2
url: http://www.arhiv.hr
U Atriju Hrvatskog državnog arhiva, u ponedjeljak, 11. lipnja, u 13 sati, održat će se otvorenje izložbe 'Fotografija dokument vremena – Pogreb Stjepana Radića kamerama zagrebačkih fotografa'. Na izloženim fotografijama bit će predstavljen pogreb Stjepana Radića pogledom zagrebačkih fotografa i fotoamatera Antonije Kulčar (atelje Tonka), Ljudevita Griesbacha, Rudolfa Firšta, Gjorgia Gruzinceva, Vinka Neugebauera i Mirka Sagraka. Unatoč subjektivnom pristupu fotografi su stvorili realistični dokument ljudi, prostora i vremena.

Posjetitelji Arhiva od 16 do 20 sati u Profesorskoj čitaonici mogu sudjelovati u radionici 'Povijesni fotografski procesi – identifikacija, obrada i zaštita'. Na radionici će biti govora o povijesti fotografskih tehnika, pravilnom rukovanju fotografijama te zaštiti i čuvanju fotografija. Polaznici radionice će moći prepoznavati i identificirati fotografije uz pomoć stereo i digitalnog mikroskopa.

Istovremeno će u Velikoj čitaonici biti izložene neke od najzanimljivijih snimaka nastalih u periodu od 1856. do 1905. godine, a koje se čuvaju u državnom arhivu.

U Katalozima HDA u 17 sati premijerno će biti prikazan dokumentarni film Svjedočanstvo Vjekoslava Kralja – jednog od posljednjih preživjelih hrvatskih Argonauta 20. stoljeća povjesničara Vladimira Brnardića, urednika TV kalendara, kultne emisije HRT-a. Dokumentarni film se nastavlja na nedavno objavljenju knjigu HDA Hrvatski Argonauti 20. stoljeća – Povijest Hrvatske pomorske legije na Crnom moru 1941. – 1944. O filmu će govoriti Vladimir Brnardić i Vjekoslav Kralj jedan od  posljednjih preživjelih pripadnika Hrvatskog pomorskog odjela na Crnom moru.   

Posjetitelji Arhiva također će moći od 14 do 20 sati u Atriju  nabaviti izdanja HDA po prigodnim cijenama kao i posjetiti novootvorenu Suvenirnicu s bogatom ponudom replika arhivskoga gradiva.