Preskočite na glavni sadržaj

'Oh Willy...' osvojio Grand Prix Animafesta

Lutka-film 'Oh Willy...' autorskog dvojca Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa, emocionalna priča o odnosu majke i sina, osvojio je Grand Prix 22. svjetskog festivala animiranog filma Animafesta, čiji je natjecateljski dio završio u subotu dodjelom nagrada u kinu 'Europa'.
vrijeme: 04.06.2012.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr

Peteročlani žiri u kojemu su bili Priit Pärn, David O'Reilly, Dennis Tupicoff, Mirna Belina i Lea Zagury, Grand Prix je dodijelio priči o punašnom Willyju koji se u svojim 50-im godinama vraća u nudističku koloniju gdje je odrastao da bi se brinuo o umirućoj majci.

Ta belgijsko-francusko-nizozemska koprodukcija donosi dojmljivu ljudsku, toplu i apsurdnu priču. Dobro je režiran, humorističan i pun iznenađenja, ističe se u obrazloženju Grand Prixa 22. zagrebačkog Animafesta tijekom kojega je u proteklih šest dana prikazano 400-tinjak kratkometražnih animiranih filmova.

Peteročlani žiri također je dodijelio nagrade 'Zlatni Zagreb', 'Zlatko Grgić' te posebne nagrade za još pet filmova iz Velikog natjecanja.

Nagrada 'Zlatni Zagreb' pripala je filmu 'Kakav divan dan' oskarovskog kandidata Dona Hertzfeldta iz SAD-a, uz objašnjenje da je riječ o 'izvanredno lijepom filmu koji se koristi različitim tehnikama te jednostavnim sredstvima znalački izražava kompleksne emocije'.

Latvijski film 'Ursus' autora Reinisa Petersonsa dobitnik je nagrade 'Zlatko Grgić' za najbolji prvi film, koji je žiri opisao kao šarmantan i dojmljiv.

Filmovi 'O svinjokolji' Simonea Massia, 'Veliki zec' Atsushia Wade, 'Romansa' Georgesa Schwizgebela, 'Beluga' Shina Hashimotoa i 'Bobby Yeah' Roberta Morgana dobili su posebne nagrade članova žirija.

Najboljim filmom Studentskog natjecanja proglašen je film 'Rojenje' finskog autora Jonia Männistöa, kojemu je dodijeljena nagrada 'Dušan Vukotić'.

Uz posebna priznanja još ponekim filmovima iz programa, žiri studentskih i namjenskih filmova proglasio je 'Priču o nafti' Petea Bishopa najboljim namjenskim filmom Animafesta 2012. Najboljim dječjim filmom proglašeno je 'Rabljeno' Isaaca Kinga. (Hina)