Preskočite na glavni sadržaj

Tribina 'Sv. Katarina i Monumenti – problem zaštite Pomorske tvrđave Pula

Tim konzervatorskog odjela grada Pule gostovao je u Zagrebu, gdje je u prostorima Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske održao tribinu 'Sv. Katarina i Monumenti – problem zaštite Pomorske tvrđave Pula', na temu miješanja politike u konzervatorstvo po pitanju predloženog plana prenamjene te vrijedne vojne baštine i zaštićenog kulturnog dobra.
mjesto: Zagreb; Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Preradovićeva 44
url: http://www.dpuh.hr
Pulski su stručnjaci na tribini predstavili razvoj, vrijednost i stanje toga područja, koje obuhvaća dio obale i otok na sjevernoj strani pulske luke gdje se nalazio važan dio pulskog vojnog sklopa za vrijeme austrougarske i gdje je podignut značajan broj vojnih i remontnih hala s naprednim infrastrukturnim rješenjima te niz arhitektonski vrijednih i stilski dorečenih časničkih zgrada i vojarni iz razdoblja secesije i kasnije talijanske moderne.

Na toj lokaciji predviđena je gradnja dviju luka nautičkog turizma, hotel, te kompleks mješovite namjene javnih sadržaja s gastronomskim centrom.

Konzervatori su napomenuli kako se oni kao ingerentni konzervatorski odjel ne protive prenamjeni toga područja, te da su na načelnoj razini već prihvatili plan njegova razvoja u civilnoj namjeni. 'Mi ne ograničavamo razvoj tog područja. No, potreban je detaljan plan uređenja na prostorno-planskoj razini, potrebno je izraditi temeljni dokument 'Prostorni plan područja posebnih obilježja' (PPPPO), budući je riječ o zaštićenom kulturnom dobru", kazao je na tribini arhitekt Bruno Nefat, autor konzervatorske podloge za područje obuhvata lokacije Sv. Katarina i Monumenti.
 
Ono što smatraju spornim, ističu, nije pitanje same prenamjene, već je problem u tome što se nitko od investitora ili drugih zainteresiranih nije prije iznošenja planova u javnosti obratio njima, kao prvoj nadležnoj stepenici u vertikali nadležnih tijela. "Umjesto toga, u medijima se odmah počelo postavljati pitanje treba li uopće štititi tu vrijednu baštinu koju se, kao ostavštinu talijanskog nacionalizma i to vojne namjene, odmah apriori počelo proglašavati bezvrijednom', napomenuli su.
 
Smatraju da se time već na samom početku pokušalo rušiti temelje ingerencije pulskog konzervatorskog odjela i dovoditi u pitanje vrijednost te baštine. Napominju kako im je u njihovim naporima da zaštite spomenike kulture stav javnog mnijenja izrazito bitan, na koji se takvim kampanjama nastoji nepošteno utjecati.
 
Stoga je, istaknuli su, potrebna čvršća komunikacija među hrvatskim konzervatorskim odjelima - trebalo bi osnovati društvo konzervatora, kako bi se razvila i stručna vertikala koja bi svojom podrškom utjecala na percepciju javnosti. Ona je bitna jer se podizanjem razine svijesti o pitanju nadležnosti i o pravoj vrijednosti vojne i druge baštine, učvršćuje utjecaj stručnjaka-konzervatora i njihova uloga.
 
'Naš je stav da želimo prenamjenu toga prostora. Mi ne želimo da on propadne, što bi se dogodilo kad bi bio prepušten sam sebi. Samo nova namjena može toj vrijednoj baštini dati novi život', kazala je na tribini viša savjetnica konzervatorskog odjela u Puli Nataša Nefat. 'Ono što je sporno je način na koji se pristupilo toj problematici. Sve se nepotrebno ispolitiziralo a da se prethodno nisu analizirale važnosti takvog jednog kulturnog dobra', kazala je.

Na tribini je održana prezentacija povijesnog razvoja fortifikacijskog sustava grada Pule, te specifičnog područja Sv. Katarina i Monumenti. Iznijeti su i konkretni problemi vezani uz proces planiranja njegove prenamjene - problem nedostupnosti, odnosno, društvene izolacije, pitanje valorizacije fortifikacijskog historicizma, osjetljivost postojećih struktura na promjene, problem nedostatka tehničke dokumentacije, a jedan od bitnih problema je i problem nedostatka baštinika, odnosno, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između grada i države.

Nataša Nefat govorila je o aktivnostima pulskog konzervatorskog tima, kao i o planovima za daljnje djelovanje, a u obrazlaganju konzervatorskih problema vezanih uz zaštitu i konzervatorski tretman dijelova Pomorske tvrđave Pula sudjelovale su i konzervatorice Martina Barada, Nevenka Šuran Marinčić i Sunčica Mustač iz pulskog tima.
(Hina)