Preskočite na glavni sadržaj

Muzej tambure uskoro u Slavonskom brodu

U svijetu jedinstveni Muzej tambure, koji će biti smješten u obnovljenom i novouređenom prostoru kazamata Tvrđave u Slavonskom Brodu, vrata bi posjetiteljima trebao otvoriti u rujnu.
mjesto: Slavonski Brod
Muzej je zamišljen kao multimedijalni informacijski centar koji će osim prikupljenih šezdesetak tamburaških glazbala, sadržavati i slikovne eksponate, bogatu izdavačku građu o povijesti tambure, notne zapise, imat će slušaonicu glazbe i suvenirnicu, a majstor glazbalar Mladen Jurković posjetiteljima će demonstrirati kako se izrađuju tambure.

U uređenje kazamata Grad i Turistička zajednica uložili su oko 130 tisuća kuna, a opremanje muzeja već prikupljenom građom započet će čim se pronađe rješenje za otklanjanje vlage u prostoru.

Krešimir Dokuzović, predsjednik Udruge Udruga tamburaša, kojoj je prostor sinoć predan na upravljanje, namjerava projekt kandidirati i za sredstva iz europskih fondova. Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara vjeruje i u mogućnost korištenja fondova mjerodavnih državnih institucija.

Inicijatori ideje o osnivanju Muzeja tambure su poznati glazbeni pedagog i autor 'Hrvatskog tamburaškog brevijara' Mihael Ferić te graditelj tambura majstor Mladen Jurković. Obojica misle kako je Brod zbog svoje bogate tamburaške tradicije pravo mjesto za Muzej posvećen tom hrvatskom nacionalnom glazbalu.
(Hina)