Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje 'Research and Preservation of Photographic Heritage'

Dr. sc Dusan C. Stulik i Sean Charette, stručnjaci Gettyjevog instituta za restauriranje iz Los Angelesa, održat će javno predavanje na temu  'Research and Preservation of Photographic Heritage', u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu, u četvrtak,  24. svibnja, s početkom u 18 sati.
vrijeme: 24.05.2012. 18,00
mjesto: Split; Sjeverni toranj Sveučilišne knjižnice, Ruđera Boškovića 31
U prvome dijelu predavanja predstavit će se Gettyjev projekt 'Preservation of Photographs and Photograph Collections' u sklopu kojega dvojica stručnjaka borave u Hrvatskoj. U suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, krajem godine organiziraju napredni tečaj za konzerviranje-restauriranje fotografija. To je dio Gettyjeve inicijative educiranja konzervatora-restauratora fotografskih materijala na području centralne, južne i istočne Europe.

U drugom dijelu predavanja govorit će se o istraživanju najstarijih fotografskih procesa, odnosno o fotografiji prije L. M. Daguerrea (1839.). Predavanje će biti ilustrirano eksperimentalnim i analitičkim radom Gettyjevog istraživačkog tima. Raspravu koja slijedi nakon predavanja moderirat će Sagita Mirjam Sunara, docentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Uz dvojicu predavača, u raspravi će sudjelovati mr. sc Tram Vo, stručna suradnica Gettyjevog instituta za restauriranje i voditeljica brojnih stručnih radionica o konzerviranju restauriranju fotografija. Jedna od tema o kojima će se razgovarati bit će stanje fotografske baštine u Hrvatskoj.