Preskočite na glavni sadržaj

Najavljen 13. 'Bejahad'

Židovska kulturna scena - Bejahad i ove će godine, 13. put za redom, radi čuvanja i promocije židovske kulture, posebice na prostoru bivše Jugoslavije, okupiti brojne pojedince i skupine oko bogata kulturnog programa pod nazivom "Bar mitzvah Bejahad" koji će se održati od 26. kolovoza do 2. rujna u turističkome naselju Verudela Pula, rečeno je na predstavljanju toga programa u zagrebačkom Novinarskom domu. 
vrijeme: 26.08.2012.
mjesto: Verudela Pula
url: http://www.bejahad.com/

Tom je prilikom predstavljen i časopis "Bejahad 2011 " o kojemu je govorila urednica Blaženka Vrdoljak Šalamon rekavši da se njegove 172 stranice mogu sažeti oko tri osnovna dojma - životne snage o kojoj svjedoče priče o istaknutim židovskim umjetnicima Alfredu Palu, Oskaru Tauberu i Jorgeu Semprunu , revitalizaciji židovskih zajednica u Austriji i Njemačkoj te dugovječnosti knjiga na primjeru "Sarajevske Hagade".
 
Ovogodišnji "Bejahad" u znaku je proslave 13. rođendana koji u u židovskoj tradiciji predstavlja svečanost punoljetnosti, zrelosti i odgovornosti, a paralelno s njim održat će se i peti "Bejahad mladih" koji će, najavili su Maja Samokovlija i Ante Jeričević, okupiti 60 mladih Židova s područja bivše Jugoslavije u dobi od 24 do 40 godina koji će se družiti na više radionica i predavanja, a moći će pratiti i sve priredbe 'odrasloga' "Bejahada".
 
Utemeljitelj "Bejahada" Vladimir Šalomon govorio je o tomu što će sve ponuditi ovogodišnja priredba koja će biti svečano otvorena 26. kolovoza navečer prikazivanjem dokumentarnoga filma "Bejahad 2011", prikazanoga i večeras, te koncertom poznate violončelistice Ane Rucner.
 
U sklopu tradicionalnoga programa "Kulturom do zajedništva" 27. kolovoza predavanje će održati poznati američki rabin Andrew Backer o najnovijim, često prikrivenim, oblicima antisemitizma.
 
Istoga dana će djeca iz SOS sela Lekenik u dobi od šest do 12 godina izvesti predstavu "Guslač na krovu", a bit će predstavljena i knjiga beogradskoga sociologa s američkom adresom Obrada Bjelića "Normalizacija Balkana" koja govori o zloporabi psihoanalize tijekom posljednjega rata na prostoru bivše Jugoslavije.
 
U Muzeju suvremene umjetnosti Istre bit će otvorene i dvije izložbe - slikara Oskara Hermana i Tonija Franovića, a koncert pod nazivom "Sevdah- bosanski bluz" održat će Amira Medunjanin.
 
Na programu "Bejahada" su, među ostalim, predavanja o izraelskome filmu, dokumentarni film o židovskoj osnovnoj školi "Lauder-Hugo Kon" - jedinoj na ovim prostorima te više izložaba, a na jednoj od njih predstavit će se jedan od najpoznatijih industrijskih dizajnera na svijetu Dan Reisinger.
 
Šalamon je najavio da će "kruna Bejahada" biti završni koncert umjetnika iz Beča "Timna Brauer/Elias Meiri band" u kojemu su i Židovi i Palestinci kao promotori mirne koegzistencije. (Hina)