Preskočite na glavni sadržaj

EBLIDA: Europske knjižnice i izazovi e-nakladništva

Hrvatsko knjižničarsko društvo (HKD), na svojoj je web stranici objavilo tekst stajališta Europskog ureda za knjižnične, informacijske i dokumentacijske usluge (EBLIDA) o knjižnicama i e-nakladništvu ('Europske knjižnice i izazovi e-nakladništva'). Stajalište je priopćeno uoči početka EBLIDA-ine kampanje o e-knjigama, e-posudbi i pravičnim modelima licenciranja.
vrijeme: 23.05.2012.
url: http://www.eblida.org/

Europski ured za knjižnične, informacijske i dokumentacijske usluge
(EBLIDA)

Europske knjižnice i izazovi e-nakladništva
 
Društvo je na pragu  velikih promjena. Preobrazba medija i informacijskog tržišta jedan je od najvećih izazova našeg društva, što Europi predstavlja priliku, ali i prijetnju. Zadatak  je  europskih  političara putem javnih usluga jamčiti slobodan pristup informacijama, obrazovanju, kulturi, slobodnim aktivnostima i sadržajima svim europskim građanima. Pritom su jedini oslonac inovativnom i kompetitivnom tržištu kvalitetno obrazovani i informirani građani.

U tom smislu, knjižnice jamče slobodan pristup sadržajima, informacijama i kulturi svim europskim građanima. No aktualni pravni okvir knjižnicama otežava pružanje tih bitnih usluga za naše društvo u digitalnom dobu, a to se posebice odnosi na razvoj tržišta e-knjiga. 

1. Kada se iscrpi pravo distribucije nakon prve prodaje, knjižnica primjerke objavljenog djela, primjerice knjige, može kupiti od knjižara te ih posuđivati korisnicima knjižnice. Postupci knjižnice nisu u sukobu s autorskim ili drugim pravima vlasništva. Zato knjižnica u skladu s vlastitom nabavnom politikom odlučuje koje će knjige kupiti i koristiti za javnu posudbu.

2. S druge strane, budući da je e-posudba usluga, pojam iscrpljenja ne može se primijeniti i knjižnica može nabaviti jedino digitalni objekt (građu), e-knjigu ili e-časopis, potpisujući licencni ugovor s autorom ili drugim nositeljem prava. Nositelji prava  slobodno  odlučuju  hoće  li  dopustiti pristup nekom određenom djelu te određuju uvjete tog pristupa. Posljedica je toga da o nabavnoj politici umjesto knjižnice može odlučivati nakladnik.

3. Značajna je i nama neprihvatljiva promjena da o nabavnoj politici knjižnica mogu odlučivati  nakladnici, te da oni odlučuju  o  slobodnom  pristupu  za  sve  europske građane. Pronalaženje rješenja ovog problema predstavlja izazov.

Stoga EBLIDA predlaže:

a. Sklapanje memoranduma  o razumijevanju s Europskom udrugom nakladnika o uspostavi „Pravičnih modela licenciranja“ 
b. Revidiranje sustava autorskih prava za e-knjige, e-posudbu  i e-sadržaje kako bi se knjižnicama omogućilo da nastave pružati usluge svim europskim građanima.
 
Izvorni tekst

Vidi i:
E-publishing and the challenge for libraries
20. konferencije EBLIDA/NAPLE - Razvoj demokracije u okruženju novih medija
YouTube: EBLIDA-NAPLE conference Copenhagen 11-05-2012