Preskočite na glavni sadržaj

Jubilarni Animafest od 29. svibnja do 3. lipnja

Jubilarni Animafest od 29. svibnja do 3. lipnja
Tijekom četrdeset proteklih godina 'Animafest' je održala odanost autorskom filmu koja je vidljiva i u natjecateljskom programu njegova ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja, na kojemu će se majstori animacije ravnopravno boriti za nagrade s mladim snagama kojima su uzor, rečeno je na konferenciji za novinare u povodu kratkometražnog izdanja tog festivala, koje će se održati od 29. svibnja do 3. lipnja u  Zagrebu.
vrijeme: 29.05.2012.
mjesto: Zagreb: Kino Europa, Kino Tuškanac, Cineplexx Centar Kaptol
url: http://www.animafest.hr

Kad je osnovan, Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu bio je jedan od dva festivala animiranog filma u svijetu i naizmjenično se održavao s onim u Annecyju. U četrdeset godina mnogo toga se promijenilo, od uvjeta produkcije do distribucije filmova, nastale su stotine festivala, mijenjali su se režimi i direktori festivala, no Animafest je održala posvećenost autorskoj umjetničkoj animaciji i samim autorima, rekla je Vjera Matković, producentica festivala.

U strogu selekciju Velikog natjecanja od 824 filma izabrana su 32 filma, među kojima je i ovogodišnji dobitnik Srebrnog medvjeda, japanski 'Veliki zec' Atsushija Wade. Predstavnici sve jače kineske scene, Xu An i Xi Chen, predstavljaju film 'Kupon za žito', a europsko stvaralaštvo najnoviji radovi istaknutih animatora, Georgesa Schwizgebela, Rostoa i Everta de Beijera.

Estonsku školu, čiji je najpoznatiji predstavnik ovogodišnji član žirija Priit Paern, predstavit će Kaspar Jancis i Vladimir Leschiov s filmom 'Villa Antropoff' te Ulo Pikkov s filmom 'Tjelesno pamćenje'. U konkurenciji su i 'Maska' braće Quay, 'Bobby Yeah' Roberta Morgana te iz Hrvatske 'Cvijet bitke' Simona Bogojevića Naratha i 'Zašto slonovi?' Marka Meštrovića.

Ostali programi dat će širi uvid u ono što se događa na svjetskoj sceni animiranog filma i podsjetiti na ponajbolje radove iz prijašnjih godina. Tu su i natjecanja studentskih filmova, namjenskih i filmova za djecu, a osim u konkurencijama novija animirana produkcija predstavit će se u Velikoj i studentskoj panorami te Hrvatskoj panorami.

Jubilarno izdanje obilježit će i programski vremeplov 'Grand Prix 1972–2012' sa svim dosadašnjim dobitnicima Velike nagrade, od 'Bitke kod Keržence' Ivana Ivanov-Vanova i Yuria Norsteina do 'Ronioca na kiši' Olge i Priita Paerna, najavila je producentica festivala Olinka Vištica. Program donosi već pomalo zaboravljena djela koja su danas dio povijesti filma, a u edukacijske svrhe bit će objavljen i kompilacijski DVD s tim filmovima, dodala je.

Programi 'Majstori animacije' prikazuju suvremenu produkciju, nove autore i danas već animacijske klasike. Tu su japanski umjetnik Yoji Kuri, dobitnik ovogodišnje Animafestove Nagrade za životno djelo, Andreas Hykade, jedan od najuspješnijih njemačkih i svjetskih autora u posljednjih dvadesetak godina i Borivoj Dovniković Bordo koji donosi godišnju kroniku i izbor filmova Zagrebačke škole animiranog filma. Predstavit će se i filmovi Umjetničke akademije Turku iz Finske koja je ove godine proglašena najboljom školom animacije, Odsjek za animaciju i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te Filmska akademija Baden-Wuerttemberg iz Ludwigsburga.

Daniel Šuljić, umjetnički direktor festivala, najavio je novi program Animafesta, '3x3' koji prikazuje kraće retrospektive autora koji rade dugo i imaju kvalitetne filmove, no nemaju još dovoljan broj naslova za samostalnu retrospektivu, te posebni program 'Čudno voće animacije' posvećen novom trendu filmova 'montipajtonovskog' i crnog humora.

Kao jedan od vizualno najzanimljivijih, Šuljić je najavio program glazbenih spotova 'Kino za uši', novu talijansku kinematografiju koja doživljava svoj procvat te 'nostalgičarski' program za vršnjake festivala s TV serijalima 'Balthazar', 'La Linea', 'Lolek i Bolek', 'Gusztav' i 'Krtek'.

Iz bogatog programa 'Animafesta' ističe se posebno ospežna sekcija filmova za djecu, a održavat će se i radionice, promocije knjiga, izložbe, razgovori s autorima, performansi. (Hina)