Preskočite na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade Hrvatskoga muzejskog društva za 2011.

Laureati Nagrade za životno djelo 'Pavao Ritter Vitezović' Hrvatskoga muzejskog društva, muzejski savjetnici Ankica Babin i Josip Balabanić, primili su 22. svibnja, na svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt, vrijednu nagradu za izuzetan i trajan doprinos u muzejskoj struci.
vrijeme: 22.05.2012.
mjesto: Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt
url: http://www.virtualfestivals.com/
Dodijeljene su i Godišnje nagrade HMD-a za prošlu godinu u četiri kategorije - za izložbeni projekt, muzejsku akciju, za izdavačku djelatnost i za projekt digitalizacije.

Za izložbeni projekt nagrada je dodijeljena Dubrovačkim muzejima za izložbu 'Ruđer Bošković - ponovno u rodnom Dubrovniku. Hrvatska slavi svog genija povodom 300. obljetnice rođenja', održanu u Kneževu dvoru u Dubrovniku od 18. svibnja do 18. rujna 2011., a vidjelo ju je više od 200 tisuća posjetitelja.

Muzej grada Šibenika dobio je godišnju nagradu HMD-a za muzejsku akciju - organizaciju Noći muzeja 2011.
Laureati Godišnje nagrade za izdavačku djelatnost su muzejski savjetnik Božo Majstorović za katalog 'Stalni postav Galerije umjetnina / Permanent Collection of Art Gallery' Galerije umjetnina Split / Art Gallery Split i Muzejski dokumentacijski centar Zagreb za 'Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke'.

Godišnju nagradu HMD-a za projekt digitalizacije dobila je informatička savjetnica Maja Šojat-Bikić za 'Integralni projekt digitalizacije Zbirke mehaničkih glazbenih automata Ivana Gerersdorfera' Muzeja grada Zagreba.

U riječima zahvale Josip Balabanić istaknuo je da nagrade imaju smisao jer ukazuju na dio naše kulture i povijesti te obogaćuju i jačaju naš identitet.

Kako se navodi u obrazloženju nagrada za životno djelo, Ankica Babin zaslužna je za osnivanje i djelovanje Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela 'Bijaći', a njezina nastojanja urodila su da se 1988. osnuje prva muzejska ustanova u Kaštelima - Galerija Studin u Kaštel Novome u kuli Ćipiko. Kao ravnateljica i jedina djelatnica proširila je kiparsku zbirku Marina Studina s drugim vrstama muzejske građe koja se vezuje uz život i kulturu svih sedam Kaštela.

Josip Balabanić posebno se bavi poviješću prirodoslovlja u Hrvatskoj i razvojem hominida. Zaposlio se 1988. u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju (HPM) gdje je bio nositelj i autor nekoliko velikih i važnih prirodoslovnih izložaba. Među njima su 'Jedno stoljeće Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja 1885.-1985', 'Brusina prirodoslovac - naš suvremenik', održane 1989. u HPM-u te 'Znanost u Hrvata: prirodoslovlje i njegova primjena', održane 1996. u Klovićevim dvorima.

Nagrade su dobitnicima predali predsjednica HMD-a Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednik ocjenjivačkoga suda Tomislav Šola i pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović.
(Hina)