Preskočite na glavni sadržaj

'Upali svjetlo, mrak je' u Galeriji MKC Split

Nakon postava u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, izložba pod nazivom 'Upali svjetlo, mrak je' predstavlja se u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra Split, u srijedu, 16. svibnja, u 20 sati. Kustosice izložbe su Ksenija Orelj i Sabina Salamon, a izložba ostaje otvorena do 30. svibnja.
vrijeme: 16.05.2012. 20,00
mjesto: Split; Galerija MKC Split /Dom mladih, Savska bb
url: http://www.mkcsplit.hr
Izložba se koncentrira na umjetničke radove koji kao radni materijal koriste svjetlo, kao prvi preduvjet vidljivosti, dio svakodnevice i svakodnevnog govora. U izboru kustosica Ksenije Orelj i Sabine Salamon našli su se radovi umjetnika Alena Floričića, Aleksandra Garbina, Dalibora Martinisa, Zdravka Milića, Gorana Petercola, Viktora Popovića, Nike Radić, Davora Sanvincentia, Damira Stojnića, Gorana Škofića i Mirjane Vodopije.

Budući neopipljivo, a istovremeno omogućujući da stvari budu vidljive, svjetloje idealno sredstvo za postizanje perceptivnog osjećaja beskonačnog prostora i nematerijalnosti. Njegovo fizikalno svojstvo kompatibilnosti s elementima zraka, vode i vatre, te neka vrsta isključivosti spram čvrste materije koja ga jedina uspijeva ukrotiti i zatvoriti u kućište, proizvela je velik raspon eksperimenata u vizualnim umjetnostima, posljedično uočljivih i na ovoj izložbi.


Uz prepoznate autore svjetlosnih instalacija, predstavit će se i oni koji povremeno ukoračuju u svjetlosni medij. Djelomično ili u potpunosti oslonjeni na njega, radovi s različitih pozicija koriste učinke medija svjetla u formi lightboxa, instalacija s reflektirajućim i transparentnim materijalima, običnih žarulji, neona ili LED-ica, ekstenzija u fotografiji i videu; sve do sjene, od svjetla neodvojive pojave.
 
Uz radove iz zbirki MMSU, izložba obuhvaća i radove pozvanih umjetnika: Alena Floričića, Viktora Popovića, Davora Sanvincentija, Damira Stojnića i Gorana Škofića.
Pored više mogućih tumačenja, naslov izložbe zahvaća i činjenicu da svjetlo participira i podržava kreaciju, posljedično i život. Mrak mu je suprotan.