Preskočite na glavni sadržaj

11. Lošinjski dani bioetike

Jedanaesta po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija 'Lošinjski dani bioetike' održat će se od 13. do 16. svibnja 2012. u hotelima 'Aurora' i 'Vespera' u Malom Lošinju, a okupit će oko 150 znanstvenika i studenata iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. 
vrijeme: 13.05.2012.
mjesto: Mali Lošinj
url: http://www.hrfd.hr
 
11. Lošinjski dani bioetike obuhvaćaju međunarodni simpozij "Integrativna bioetika i nova epoha", međunarodnu studentsku bioetičku radionicu "Bioetika i psiha", okrugli stol "Bioetika i kemija" te popratna događanja. Svečano otvaranje skupa bit će u ponedjeljak, 14. svibnja, u 9 sati (hotel "Aurora", Velika dvorana), a istoga dana i na istom mjestu, u 21 sat, bit će upriličeno predstavljanje petnaestak recentnih domaćih i inozemnih bioetičkih publikacija.

Na simpoziju "Integrativna bioetika i nova epoha" (14.-15. svibnja 2012.) sudjelovat će osamdesetak znanstvenika iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Slovenije i Srbije. Rad simpozija odvijat će se u dvije sekcije, na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Plenarnim izlaganjima posebno se akcentuiraju stanje i perspektive bioetike u jugoistočnoj Europi (ponedjeljak, 14. svibnja, 9.30 sati), te 50. obljetnica "službenog" početka bioetike, koja je vezana uz nastanak prvog (bio)etičkog komiteta 1962. godine (utorak, 15. svibnja, 21 sat).  Sekcijska izlaganja na ovom simpoziju obuhvaćaju najširi spektar bioetičkih tema, od problema s kojima se suočavamo u medicinskoj praksi, preko pitanja vezanih uz biotehnologiju, do globalno-ekološke problematike.

Studentska bioetička radionica "Bioetika i psiha" (14.-15. svibnja 2012.) posvećena je odnosu bioetike i psihologije/psihijatrije, te drugim intrigantnim i prijepornim pitanjima u tom području. Na njoj će sudjelovati četrdesetak studenata filozofije, psihologije, medicine, antropologije, sociologije, povijesti umjetnosti, lingvistike, povijesti, komparativne književnosti i umjetničkog područja iz Zagreba, Rijeke, Novog Sada i Beograda.

Na okruglom stolu "Bioetika i kemija" (16. svibnja 2012.) predviđena su četiri uvodna izlaganja, koja bi trebala stvoriti podlogu za interdisciplinarnu diskusiju o brojnim temama koje se tiču međuodnosa bioetike i kemije, u potezu od laboratorijskih istraživanja do ekoloških problema.

Opširnije