Preskočite na glavni sadržaj

Interactivos?'12 Dublin

Međunarodna izložba 'Dublin: Hakiraj grad. Trenutne i buduće potrebe' organizira se od 11. do 26. srpnja u Dublinu, Irska, u sklopu koje se održava radionica 'Interactivos?'12. Pozivaju se umjetnici da se do 20. svibnja prijave za sudjelovanje.
prijava: 20.05.2012
url: http://medialab-prado.es
Hakiranje se oduvijek povezivalo s inovativnim prisvajanjima postojećih izvora, reinženjeringom, radom ispod radara i modificiranim strukturama kako bi se pobrali plodovi. Što se događa ako se filozofija hakiranja primjeni na urbani okoliš? Kad se razmotre inovativni načini za korištenje energetskih tokova, podataka i ljudi koji prolaze kroz grad svaki dan?

Organizatori će uspostaviti eksperimentalni laboratorij za kanaliziranje hakreske kulture te omogućiti umjetnicima, dizajnerima, kreativcima, hobistima, građanima znanstvenicima, tehnološkim geekovima, aktivistima, inženjerima, DIY urbanim planerima da preuzmu kontrolu oko rješavanja problema koji utječu na zajednice širom svijeta. Interactivos?'12 Dublin preselit će građane znanstvenike iz faze garaže i prototipa na ulicu.

Pozivaju se sudionici da transformiraju grad od dna prema vrhu, da promisle gradove u duhu filozofije i etosa hakera – da saviju, zgnječe, uštipnu i kanibaliziraju gradske sisteme, stvore mogućnosti, osnaže građane, ilustriraju vizionarsko razmišljanje te pokažu primjere održivih urbanih budućnosti iz stvarnog svijeta. Hakiraj grad kapitalizirat će resurse Dublina kao žustrog multinacionalnog, multijezičnog, brzo rastućeg europskog grada, idealno smještenog da djeluje kao laboratorij za testiranje ideja i tehnologija koje imaju izravni utjecaj na živote građana.

Radionica za suradničku produkciju traži ideje koje:
- uključuju dizajn objekta, instalacije ili druge platforme koja etos hakera provodi u praksu;
- koriste otvorenu i besplatnu software i hardware tehnologiju razvijenu kroz metodu i strategiju 'uradi sam' (Do It Yourself – DIY) i 'uradi s drugima' (Do It With Others - DIWO);
- se bave trenutnim i budućim potrebama grada.

Posebno se pozivaju projekti koji se bave:
- javnim bazama podataka o resursima svjetine: resursi svjetine su sredstvo kojim građani mogu poboljšati usluge, iako je uspoređivanje, posredovanje i pružanje smislene povratne reakcije kroz bazu podataka o resursima svjetine priličan izazov. Traže se prijedlozi s fokusom na način kako prikupiti podatke o resursima svjetine, vizualizirati ih na smisleni način te osigurati povratnu reakciju i za građane i za gradsku upravu;

- dobrobiti: što čini naš osjećaj blagostanja u gradu? Da li način kako je organizirana vaša ulica, ili pristup resursima, zelenim prostorima itd. ili koliko dobro poznajete susjede? Traže se prijedlozi koji se bave dobrobiti, društvenim vezama i kohezijom zajednice;

- servisima otvorenih baza podataka: u zadnjih 18 mjeseci gradsko vijeće Dublina i lokalne vlasti učinile su značajan napredak u otvaranju svojih baza podataka. Traže se projekti koji koriste ove podatke u umjetničke svrhe i intervencije na ključnim područjima interesa, uključujući projekte s fokusom na transport i energiju.

Za sudjelovanje odabire se 6 -7 projekata, koji će se producirati tijekom dvotjedne radionice u Science Gallery Dublin, tijekom izložbe Hakiraj grad. Prijedloge može prezentirati pojedinac ili grupa, a broj prijedloga po kandidatu je neograničen. Odabrani prijedlozi moraju biti otvoreni za suradnju drugim sudionicima. Sudjelovanje u radionici moguće je na dvije razine: kao voditelj projekta ili kao suradnik na jednom od odabranih projekata. Natječaj za suradnike na odabranim projektima provest će se nakon ove faze selekcije, čiji će rezultati biti poznati 1. lipnja.

Više