Preskočite na glavni sadržaj

BADco. gostuje u Francuskoj

BADco. će s koreografijom Nikoline Pristaš 'POLUINTERPRETACIJE ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu' gostovati 3. svibnja, u 20,30 sati, u Centre Choregraphique National de Caen/Basse Normandie u Caenu, Francuska.
vrijeme: 03.05.2012. 20,30 h
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.subversivefilmfestival.com/

Kompozicija i modulacije: Nikolina Pristaš
Bilješke i blackboxing: Goran Sergej Pristaš
Dizajn zvuka: Jasmin Dasović
Dizajn svjetla: Alan Vukelić
Dizajn kostima: Silvio Vujičić
Zec: Ana Ogrizović
Tehnička podrška: Marcell Mars

Fokusirani na analizu prirodnosti i artificijelnosti u pokretu, govorništvu i glumi, u ovoj koreografiji, autore zanima pomak plesa od retoričke geste u proceduralnu retoriku, odnos između 'govora' i uvjeravanja u plesu, kao i njegova suprostavljenost prirodnosti, koja u plesu zamjenjuje ideologiju lakoće baleta.

Nastanak suvremenog plesa i njegovih ranih tehnika historijski je vezan za teorije geste, prvenstveno bazirane na učenjima o tehnikama govorništva i retorike Francoisa Delsartea. Ova plesna studija je izgrađena kao višestruka modulacija ključne Delsarteove 'zabrane' upotrebe paralelne geste u elegantnom, prirodnom govorništvu. Inzistirajući na logici kretanja koja je tijelu prirodna, POLUINTERPRETACIJE pokazuju kako pokret postaje artificijelan ne kroz kodifikaciju, pravila 'upravljanja' tijelom, već kroz ustrojavanje tijela - ples.
 
Krenuvši od 'slike' parafraziranog Beuysovog performansa, autore zanima kako ples izgleda ne toliko iz perspektive gledatelja ili izvođača koliko iz perspektive svih povučenih objekata čija 'prirodna' mrtvost uvijek povlači tijelo iz svijeta živih u crnu kutiju nemrtvih.

Predstava je nastala u suradnji s festivalom Perforacije.