Preskočite na glavni sadržaj

Dani europskog filma u Zagrebu, Rijeci i Puli

Dani europskog filma u Zagrebu, Rijeci i Puli
U organizaciji Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i udruge Kulturni klub iz Zagreba, za vrijeme Europskog tjedna, od 2. do 9. svibnja, u  Zagrebu, Rijeci i Puli održat će se Dani europskog filma. Manifestaciju će u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu svečano otvoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Ulaz na sve projekcije je slobodan!
vrijeme: 02.05.2012.
mjesto: New York, USA
url: http://www.manhattangraphicscenter.org/

U pet kina – Kinu Metropolis MSU, Art kinu Grič i KIC Art kinu u Zagrebu te Art-kinu Croatia u Rijeci i Kinu Valli u Puli – bit će prikazano sedam filmova iz sedam zemalja Europske unije, a pribrojimo li i koproducente, broj zemalja penje se na jedanaest. Opširnije o filmovima + raspored projekcija

Žanrovski šaroliki, smješteni u različita vremenska razdoblja (od 19. stoljeća do današnjih dana) većina odabranih naslova na različite načine progovara o sličnim temama – razumijevanju i prihvaćanju drugoga, ljubavi i povjerenju. Gledatelji će moći pogledati talijansku humornu dramu 'Kopno', nizozemski kriminalistički triler 'Otmica Heineken', slovensku dramu 'Piran – Pirano', austrijski pustolovni film 'Moj najbolji neprijatelj', dansku dramu 'Obitelj', francuski kriminalistički film 'Partneri' i irsku kostimiranu dramu 'Albert Nobbs'.

Povod za ovakvu manifestaciju je dugoočekivani ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, a među koproducentima filmova je i jedan hrvatski, Jadran film laboratorij na čelu s Franjom Senjakom, koproducentom filma 'Piran – Pirano'. Hrvatska nema slične manifestacije posvećene isključivo europskom igranom filmu još od 2001. godine, kada je održana posljednja Revija filmova Europske unije, pokrenuta 1997.

Program je ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, Francuskim institutom, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, veleposlanstvima Kraljevine Danske i Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Odjelom za kulturu Grada Rijeke te slovenskom producentskom kućom Arsmedia i zagrebačkim VTI-jem.

izvor: Goran Ivanišević, voditelj Dana europskog filma