Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Miljenko Stančić - 35 godina poslije'

U subotu, 21. travnja, s početkom u 18 sati, otvara se izložba 'Miljenko Stančić - 35 godina poslije' kojom Galerijski centar Varaždin obilježava 35 godina od smrti varaždinskog likovnog velikana Miljenka Stančića.
mjesto: Varaždin; Galerijski centar Varaždin, Trg Miljenka Stančića
url: http://www.gcv.hr
Sada već davne 1977.godine u 51.godini života završio je stvaralački put jedne od najintrigantnijih osobnosti hrvatske kulture druge polovice 20.stoljeća. Munjevito pojavivši se na turbulentnoj i izuzetno živoj likovnoj sceni 50-tih godina, svojim egzistencijalnim i lirskim izrazom, temeljenom na tradicionalističkom pristupu slikarskoj materiji, otvorio je jedno poglavlje hrvatske kulture koje ostaje trajna, bezvremenska neupitnost.

Kako to obično biva sa umjetničkim veličinama, od mnogih dizan do olimpski bučnih lovorika, od drugih banaliziran do vulgarne razine slikarskog plakatera, a zapravo često ne slušan profinjenim uhom, koje bi trebalo prepoznavati mnoge frekvencije na kojima titra višeslojno umjetničko djelo.


Od svojih najiskrenijih ispovijesti djetinjstva,pa sve do ležernih veduta kulisa grada, Stančić kroz slike stvara finu koprenu granice sna i jave, zbiljnosti i nadrealnosti, prozore i portale magičnog ogledala koje nas vuče u svijet iza, istovremeno svijet najdublje u nama.

Izložba koja će biti postavljena u prostorima Galerijskog centra Varaždin na Stančićevom trgu predstaviti će neka od najznačajnijih, ali i rijetko javnosti prezentirana djela umjetnika, a sakupljena sa različitih strana- od obiteljskog vlasništva, privatnih kolekcionara, Grada Varaždina, Gradskog muzeja Varaždin. Javnosti će na uvid biti prezentirana i neka djela koja su u zadnje vrijeme, ljubavlju i marom kolekcionara pronašla svoj dom u Varaždinu, obogaćujući respektabilan fundus koji se već sada nalazi u Stančićevom rodnom Varaždinu.