Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje i izložba u Galeriji Nova

U utorak, 17. travnja, u Galeriji Nova, u 18,30  sati, održat će se predavanje Sarah Rifky - Civilno društvo zauvijek, dok je za 20 sati najavljeno otvorenje izložbe Andreasa Fogarasia i Maryam Jafri pod nazivom 'Udarne vijesti i sitni slog'.
vrijeme: 17.04.2012. 18,30 / 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
url: http://at.tranzit.org/en/sweet_sixties
Izložba 'Udarne vijesti i sitni slog' istražuje različite geografske, naoko udaljene povijesne epizode koje se realiziraju kroz vizualne reprezentacije i usmenu predaju, miješajući fakte i fikciju, povijest i mitologiju, nacionalno i univerzalno, skript i dokumentaciju.

Stavljajući u dijalog umjetnički rad Andreasa Fogarsija Vasarely Go Home (rođen 1977. u Beču, živi i radi u Beču) i Maryam Jafri (rođena 1972. u Karačiju, živi i radi u Kopenhagenu i New Yorku) Dan nezavisnosti, 1936-1967 izložba zahvaća prostore rascijepa u reprezentaciji i interpretaciji povijesnih događaja, posredno tematizirajući procese stvaranja i rastvaranja kulturnih i političkih identiteta i hegemonijskih odnosa. Udarne vijesti i sitni slog sučeljava implikacije iščitavanja jedne naoko minimalne umjetničke geste koju službena povijest (umjetnosti) nije ni zabilježila s događajima koji formiraju udarne vijesti. Naslov izložbe simbolično aludira na naličja tih procesa i neistražene interpretativne prostore koje se nalaze između tih dvaju polova.

Sarah Rifky održat će predavanje vezano za fotografsku instalaciju Mayram Jafri 'Dan nezavisnosti 1936-1967'.

Situacija koja se sama postavlja. Čini se kao da prosvjednici oponašaju fotografije: stoje smrznuti kao kipovi držeći transparente s parolama, šalama, konstruirajući vlastiti identitet i javnu personu različitim ilustracijama. Namještaju se jedni za druge, kako bi se fotografirali, kao fotografije, kako bi fotografirali fotografije, kako bi fotografirali, za fotografije.
 
Sarah Rifky je spisateljica i kustosica koja djeluje u Kairu i drugdje. Rifky je jedna od urednica umjetničke knjige Damascus: Tourists, Artists, Secret Agents. Njeni projekti uključuju Invisible Public (Cairo, 2010), i an accord is first and foremost only a proposition (New York, 2011). Osnivačica je i ravnateljica CIRCA -Cairo International Resource Center for Art u Kairu.
 
Izložba i predavanje su dio projekta Slatke šezdesete organiziranog uz potporu programa Europske Unije Kultura 2007-2013. Projekt Slatke šezdesete suorganiziraju: tranzit.at, Beč, Anadolu kultur, Istanbul, WHW, Zagreb