Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatsko-njemački plesni dvojac u ZPC-u

Zagrebački plesni centar (ZPC) će od 20. do 22. travnja ugostiti tri izvedbe plesnog dvojca Petre Zanki i Britte Wirthmueller, 'Holding on to', 'Paces' i 'Vierfuesser', te solo Britte Wirthmueller, 'Kissing Elisabeth'.
vrijeme: 20.04.2012.
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10
url: http://plesnicentar.info

Za predstavu 'Holding on to' dvije su plesne umjetnice dobile prvu nagradu na XI platformi mladih koreografa Hrvatske. Riječ je predstavi u kojoj su tijela koja ju 'upisuju' u stalnoj nelagodi, ona nikada ne pronalaze stabilnost, predah ili ravnotežu, a njihova je neprestana nužnost redefinirati tko su i gdje su, stoji u obavijesti ZPC-a.

Za razliku od te predstave u kojoj je uspravno tijelo bilo u središtu zbivanja, u predstavi 'Vierfuesser' izvođačice su na koljenima i rukama, uspostavljajući suodnos raznih pokreta, slika i dojmova, te proučavajući vlastita iskustva tog pomaknutog stanja svoje ljudskosti.

U njihovoj predstavi 'Paces' svi elementi prolaze kroz postepenu modulaciju, a ono što na prvi pogled sliči na repeticiju zapravo je minimalna alteracija prijašnjeg iskustva. Ta je predstava nastala i predstavljena je u sklopu rezidencijalnog programa ZPC-a.

Wirthmueller u svom solu 'Kissing Elisabeth' prikazuje tijelo koje usprkos svojoj potpunoj fizičkoj prisutnosti daje prostor onom nezamislivom, neizrecivom i nemogućem za prikazivanje. Predstava je već izvedena u Njemačkoj i Austriji.

Zagrebačka plesna umjetnica Petra Zanki studirala je kazališne i izvedbene umjetnosti u Parizu, a s berlinskom umjetnicom Brittom Wirthmueller, koja je studirala ples na poznatoj Palucca Schule u Dresdenu te u Amsterdamu, sada surađuje na realizaciji koreografskog ciklusa pod nazivom 'Antitijela', dok s Teom Tupajić radi na komadu 'The Curator’s Piece'. (Hina)