Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Sinovi umiru prvi' u Osijeku

Premijera predstave 'Sinovi umiru prvi' u Osijeku
Drama Mate Matišića 'Sinovi umiru prvi' doživjet će svoju premijeru u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, u petak, 13. travnja, s početkom u 20 sati. Redatelj predstave je Zoran Mužić, dok je glazbu za predstavu skladao autor teksta Mate Matišić.
vrijeme: 13.04.2012. 20 h
mjesto: Rome, Italy
url: http://www.hnk-osijek.hr/

Scenograf: Darko Bakliža
Kostimografkinja: Jasmina Pacek
Dizajn svjetla: Aleksandar Mondecar

Glume: Milenko Ognjenović, Ana Stanojević, Darko Milas, Ivana Gudelj, Davor Panić, Aljoša Čepl, Aleksandar Bogdanović, Miroslav Čabraja, Ljiljana Krička, Mario Rade, Duško Modrinić i Vladimir Tintor

Dramski tekst suvremenog hrvatskog dramatičara Mate Matišića 'Sinovi umiru prvi', koji zajedno sa 'Ženom bez tijela' i 'Ničijim sinom' čini dramski triptih nazvan 'Posmrtna trilogija' beskompromisan je i provokativan komentar naše poratne zbilje.

U središtu je radnje obitelj koja ne može prestati oplakivati smrt sina/brata, između ostalog i zato jer njegovo tijelo ne mogu ni locirati, a kamoli sahraniti. U društvu punom tridesetogodišnjih umirovljenika, oni će upasti u mrežu mafijaškog trgovanja sudbinama. Zadržavši svoju dosadašnju tragikomičnost, Matišićevo dramsko pismo ovdje kao da se dodatno 'uzemljilo', odlazeći još dalje i ponirući još dublje u prostore političkog teatra i društvene kritike. Oporo dinarsko podneblje, kao najčešća topografija autorovih drama, ovdje je izmučeno ne samo ratom, nego i događajima koji su uslijedili kao njegova posljedica.

Izvor: HNK u Osijeku