Preskočite na glavni sadržaj

Premijera Marinkovićeve 'Glorije' u Teatru &TD

Premijera Marinkovićeve 'Glorije' u Teatru &TD
Redatelj Saša Božić priprema predstavu 'Glorija' Ranka Marinkovića, koja će premijerno biti izvedena na kazališnim daskama velike dvorane zagrebačkog Teatra &TD u četvrtak, 12. travnja, s početkom u 20 sati, a potom slijede reprizne izvedbe 13. i 14. travnja.
vrijeme: 12.04.2012. 20 h
mjesto: Zagreb; Teatar &TD, Savska 25
url: http://itd.sczg.hr

Čudesni i čudovišni mirakul Ranka Marinkovića 'Glorija' objavljen je 1955. godine. 'Glorija' nudi melodramatski zaplet ljubavne priče u udaljenoj otočkoj biskupiji u kojoj ambiciozni svećenik trenira bivšu cirkusantkinju za izvođenje crkvenih čuda kako bi povratio izgubljenu pastvu.

U novoj kontroverznoj postavci 'Glorije' redatelj Saša Božić izbjegava poigravanje s oprekama: kazalište-crkva-cirkus. U Božićevoj 'Gloriji' mi smo u vizualnom spektaklu cirkusa i melodrami afekta; čudo iz radnje preneseno je u čudesnost  izvedbe tijela u kazalištu (kroz demonstracije acroyoge i podražavanje melodramatskih gesti pop šlagera) te izloženost viziji i slutnji pogleda. U zaštićenom prostoru crkve, redovnici upražnjavaju neobične rituale, a Glorija se upušta u zabranjene seksualne igre s trojicom svećenika.

Politika čuda u 'Gloriji' razotkriva pogled kao nadgledanje tuđega tijela: Glorijina nedostupnost don Jerinu pogledu iz komada, širi se i na promašaje Glorijina promatranja same sebe. Čudo izvedbe odmiče se od neuspjeha ženskog tijela kojeg konstantno svojataju i manipuliraju muškarci (otac - vlasnik cirkusa i zaljubljeni svećenik). Zauzvrat, itd-ovska Glorija uprizoruje čudovišnost igara seksualnog nadziranja i hijerarhije moći koja oblikuje naše identitete.     

U naslovnoj ulozi Glorije pojavljuje se Nataša Dangubić, dok preostali dio glumačkog ansambla predstavlja čitavu novu generaciju nadarenih glumaca sklonu beskompromisnom kazališnom istraživanju: Nika Burđelez, Milica Manojlović, Filip Riđički, Silvio Vovk, Jure Radnić, Dado Ćosić, Marko Antunović

Izvor: Teatar &TD