Preskočite na glavni sadržaj

Damir Tiljak u Fotoklubu Zagreb

U Fotoklubu Zagreb, danas, 3. travnja, u 19,30 sati, otvara se izložba fotografija Damira Tiljka pod nazivom 'Rađanje anđela'. Fotografije se mogu razgledati do 10. travnja.
vrijeme: 03.04.2012. 19,30
mjesto: Zagreb; Fotoklub Zagreb, Ilica 29/III
url: http://www.fotoklubzagreb.hr
Rađanje anđela tematska je cjelina od četrdesetak fotografija kroz koju Damir Tiljak predstavlja stiliziran proces rađanja anđela. Na izložbi u Fotoklubu Zagreb iz ovog će autorskog opusa biti će prikazane 23 fotografije. Odabrane fotografije, u sažetoj formi, prikazuju proces kojeg je autor podijelio na četiri cjeline.
 
Prva se cjelina događa u zatvorenoj čahuri, pojava prve svijesti - buđenje, silovita borba za izlaz iz čahure, prvi udah zraka koji se probija kroz pukotine u čahuri, nijemi vrisak još uvijek bezglasnog bića. Druga je cjelina nazvana 'Proboj' , u njoj je čahura probijena, anđeo konačno ima mogućnost protegnuti krila i osjetiti zrak na koži, no borba za trganje čahure potpuno ga je iscrpila, nemoćno visi u ostacima, prvo pero pada na pod, a za njim i anđeo.

Treća cjelina je 'Izvan čahure'. Anđeo leži na podu u ostacima svoje pernate posteljice iscrpljen od probijanja čahure. Prikuplja snagu, oporavlja se i počinje se podizati prema visinama koje ga očekuju. Priča doživljava vrhunac u četvrtoj završnoj cjelini 'Uznesenje'. Anđeo se uzdiže te podiže ruke stremeći prema nebu, i u tom za njega izrazito značajnim trenutku opazi nas, promatrača ove priče, pogleda nas, okrene se prema nama raširi ruke i primi nas u svoj život. Prevarili ste se ako ste mislili da će ostati, njemu su suđena nebesa, a ne život na Zemlji, raširi krila, vine se u zrak i nestaje. Kao dokaz da nismo sanjali ostaje nam nekoliko pera i ostatak čahure. No anđel nije zaista otišao, kroz cijeli će nas život pratiti nenametljiva sjena njegovog prisustva.