Preskočite na glavni sadržaj

Plenarni skup mreže IETM u Zagrebu od 25. do 28. listopada

Mreža nezavisnih organizacija iz područja izvedbenih umjetnosti, IETM, najavila je na konferenciji za novinare održavanje plenarnog skupa u Zagrebu od 25. do 28. listopada na kojem će jedna od tema biti trenutne umjetničke tendencije i prakse u izvedbenim umjetnostima. Skup, kojem je pokrovitelj hrvatski predsjednik Ivo Josipović, održat će se u prostorijama Studentskog centra.
vrijeme: 22.03.2012.
mjesto: České centrum, Prague, Czech Republic
url: http://www.sczg.unizg.hr/

IETM (International Network for Contemporary Performing Art), krovna je udruga sa sjedištem u Bruxellesu, a okuplja više od 400 članica iz pedesetak zemalja iz cijeloga svijeta i smatra se najznačajnijom i najbrojnijom mrežom organizacija i institucija iz područja izvedbenih umjetnosti u Europi.

Organizacijski odbor 'IETM-a Zagreb 2012.' čine Eurokaz, Domino (festivali Perforacije i Queer Zagreb), POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, SC Kultura promjene/Teatar &TD, Hrvatski institut za pokret i ples/Plesni centar Zagreb i Drugo more (Rijeka).

Izvršni producent plenarnog skupa 'IETM Zagreb 2012.', Zvonimir Dobrović pojasnio je da IETM obuhvaća širok raspon nezavisnih organizacija od festivala, kazališta, kulturnih centara, producentskih kuća, centara za istraživanje i dokumentaciju, do vladinih institucija koje financiraju kulturu, kao što su British Council i Goethe-Institut. Naglasio je da IETM uz organizaciju plenarnih skupova utječe i na formiranje europske kulturne politike i bavi se istraživanjima, informiranjem i lobiranjem za primjerenim mjestom kulture u politici Europske unije.

'Skup u Zagrebu bit će snažan rotor i injekcija u trenutku kada domaća kulturna scena proživljava dužu krizu uvjetovanu ekonomskim problemima i financiranjem', rekao je Dobrović i dodao da će glavna tema skupa, na kojem očekuju više od 400 organizacija, biti promišljanje promjena u načinima na koje razmišljamo o izvedbenim umjetnostima u posljednjih 20 do 30 godina te kako su procesi globalizacije utjecali na estetiku izvedbenih umjetnosti.

Članica organizacijskog odbora Emina Višnić iz POGON-a istaknula je važnost zagrebačkog skupa jer je, rekla je, vrlo rijetko da se održava u zemlji koja nije članica EU. Osnovni je cilj, dodaje, obnoviti i potaknuti veze između domaćih i stranih umjetnika te podržati suvremenu kazališnu i plesnu produkcija na nezavisnoj sceni.

Nikolina Bilić iz Hrvatskog instituta za pokret i ples pozvala je sve domaće umjetnike da do 15. travnja na natječaj predlože kazališne i plesne predstave u hrvatskoj produkciji i koprodukciji na kojem će se izabrati desetak predstava i četrdesetak umjetnika koji će se predstaviti na skupu. Rezultati izbora bit će objavljeni do 30. lipnja. (Hina)