Preskočite na glavni sadržaj

Vikend radionice u CeKaPe-u

U zagrebačkom Centru za kreativno pisanje, održavaju se tri nove vikend radionice: Kratka priča za dugi vikend (radionica kratke priče – kreativni vikend) voditelja Miroslava Mićanovića, radionica književne kritike Kako (pro)čitati knjigu, sa Jagnom Pogačnik te radionica Scenarij, voditelja Tomislava Zajeca.
mjesto: Zagreb; Centar za kreativno pisanje, Amruševa 10
url: http://cekape.com
Kratka priča za dugi vikend (radionica kratke priče – kreativni vikend) voditelj Miroslav Mićanović

Struktura priča i struktura vremena nerijetko su upućeni jedno na drugo – što sa svojom pričom, što s vlastitim životom: kako pisati o onome što nam se događa, što nam se upisuje u tijelo (ili život)? Kako doći do svoje priče, kako je prepoznati i kako biti prepoznat, različit. Ili kako biti onaj koji u krugu prijatelja (čitatelja, potrošača) govori, čita i piše svoju i priče drugih. Jednostavno bi bilo kad bi bilo jednostavno: čitam i pišem. Pišem i čitam. Tražim svoga čitatelja. Imam svoga pisca.

Radionica Kratka priča za dugi vikend jedna je od mogućnosti, jedan od mogućih odgovora: različito o jednom, jednako o različitom – sudjelovanjem u radionici otvaraju se, možda, neka vrata drukčijeg vremena priče i radosti sudjelovanja u projektu s neizvjesnim krajem.

Radionica Kratka priča za dugi vikend nastoji da njezini sudionici – autori – uživaju u prostoru kratke priče, da ga osvoje, pripitome, učine drukčijim i zapamte napisanom kratkom pričom za jedan dugi vikend.
 

Vikend radionica književne kritike Kako (pro)čitati knjigu, voditeljice Jagne Pogačnik intenzivni je tečaj profesionalnijeg razgovora o pročitanim knjigama i pisanja književne kritike. Tijekom trodnevnog vikend druženja u radionici polaznici će kritički obraditi 3 zadane knjige iz domaće i strane prozne produkcije, o kojima će unaprijed pripremiti svoje kritičke tekstove. Uz mentorstvo voditeljice radionice i interaktivnim radom u malim skupinama polaznici će provjeriti svoje stavove iznesene u tekstovima, kao i naučiti kako uobličiti svoje radove u tekst koji zadovoljava osnovne zakonitosti medijske književne kritike.

Na predlošku odabranih naslova voditeljica će s polaznicima osvijetliti određene elemente na koje treba obratiti pozornost želimo li da stav o pročitanom bude nešto više od impresije. Odnos sadržaja (fabule) i forme (kako je djelo napisano), pripadnost određenom žanru, pripovjedač, likovi i ostali pripovjedni elementi bit će analizirani pojedinačno i u cjelini kako bi se s polaznicima ‘izvježbala’ neka vrsta profesionalnijeg čitanja.

Intenzivni vikend tečaj pisanja književne kritike namijenjen je onima koji se žele okušati u pisanju književne kritike, ili to već čine, kao i onima koji žele sudjelovati u svojevrsnom čitateljskom klubu u kojem će vikend provesti razgovarajući i procjenjujući knjige koje su pročitali.

Polaznici vikend radionice scenarija kratkog filma kroz tri će dana u intenzivnom ritmu svladati osnovne elemente scenarističke forme, te naučiti kako ih primijeniti na vlastiti predložak. Uz prolazak kroz osnovne faze rada na vlastitoj ideji (sinopsis, scenoslijed, scenarij) program radionice predviđa i zajedničko gledanje te analizu odabranih filmskih primjera, kako bi polaznici što zornije razumjeli i svladali format kratkog filma. Voditelj je Tomislav Zajec.