Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska izložba o iseljavanju iz srednje Europe u New Yorku

Na poziv Muzeja imigracije Ellis Island iz New Yorka, nagrađivana izložba Muzeja grada Rijeke 'Merika - Iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880.-1914.'  bit će postavljena od 28. lipnja do 4. rujna u tom muzeju, na otočiću Ellis koji je u tom razdoblju bio glavna useljenička stanica u Americi.
vrijeme: 28.06.2012.
mjesto: Pazin, Croatia
url: http://nosf.net/
Otok Ellis nadomak Kipu slobode pravo je mjesto za izložbu, ne samo zato što je više od 90 posto svih iseljenika kroz tu stanicu ušlo u SAD, nego i zato što je tamo Muzej imigracije koji godišnje posjeti oko dva milijuna ljudi u potrazi za uspomenama na svoje pretke, rekao je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, u kojemu je ta izložba bila postavljena prije tri godine. Očekujemo da će naša izložba u dva ljetna mjeseca imati oko 350 tisuća posjetitelja, dodao je.

Najavio je da će izložba 'Merika', što je primorski naziv za Ameriku, biti postavljena u prostoru u kojem sada traje izložba o slavnom zatvoru Alcatrazu, također nekadašnjoj useljeničkoj stanici. Izložba ne govori samo o iseljenicima iz Hrvatske nego iz cijele srednje Europe, u razdoblju kada je preko riječke luke emigriralo najviše Mađara, Slovaka, Nijemaca, Rusina i Rumunja, a tek onda Hrvata. Dio izložbe bavi se organizacijom iseljavanja, a drugi dirljivim ljudskim sudbinama.

Proračun izložbe je oko milijun kuna, zasad je osigurano oko 440 tisuća kuna, a Ministarstvo kulture odobrilo je 150 tisuća kuna. Dubrović je izrazio nadu da će se u financijsku potporu projekta, koji ima visoke troškove postavljanja, uključiti ostala ministarstva i institucije.

Pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović ustvrdila je kako je riječ o dobrom izvoznom kulturnom proizvodu kojemu je prethodilo veliko istraživanje i prekapanje po arhivima, a koji je kulturološki i društveno značajan za promociju hrvatske kulture.

Po njezinim riječima, manifestacija Tjedan srednje Europe koja će se održati uoči izložbe, od 23. do 29. lipnja, i u koji bi se trebali uključiti kulturni centri s područja bivše Austro-Ugarske, prigoda je i za sudjelovanje domaćih gospodarstvenika u projektu.

Pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar ocijenio je važnim da se prepozna ogroman potencijal te izložbe, koja je i kada bila postavljena u Rijeci pobudila veliko zanimanje. To je prilika za valoriziranje trenutaka nacionalne povijesne baštine u globalnom kontekstu, istaknuo je.

Izložba Muzeja grada Rijeke o velikom valu iseljavanja kada je u 'obećanu zemlju' otišlo pedesetak milijuna Europljana, osvojila je Godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za 2009., a prati ju opsežni katalog i DVD izdanje.

Potporu projektu na današnjem predstavljanju u 'Mimari' dao je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, kojemu je tom prigodom darovana knjiga 'Veliki val Iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880.-1914.'
(Hina)