Preskočite na glavni sadržaj

7. Radionica dizajna interakcija u Splitu

U ponedjeljak,19. ožujka, na Umjetničkoj akademiji u Splitu, započinje Sedma radionica dizajna interakcija, na kojoj sudjeluje 34 studenata i studentica dizajna vizualnih komunikacija, interaktivnih medija, produkt dizajna, primijenjene umjetnosti, arhitekture, računarstva i informatike te sociologije, sa Sveučilišta u Splitu, Zadru, Rijeci i Zagrebu, Sveučilišta u Ljubljani i Cetinju, te škole za dizajn u Beogradu.
vrijeme: 19.03.2012. 8pm
mjesto: Berlin, Germany
url: http://www.swandayberlin.org/
Cilj radionice je poticati sudionike i sudionice na pomicanje tradicionalnih definicija dizajna i propitivanje današnje uloge dizajna u društvu kroz kritičku dizajnersku praksu. Radionica nudi iskustvo multidisciplinarnog grupnog rada koji je u skladu sa stvarnom recentnom dizajnerskom praksom. Želja je da kroz navedeno iskustvo sudionici i sudionice percipiraju dizajn kao drugačiji način razmišljanja – refleksivan, kritički i društveno odgovoran.

Koordinator i voditelj radionice je docent Ivica Mitrović (http://dvk.com.hr/interakcije) s Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija. Gosti voditelji radionice i predavači su: Demitrios Kargotis i Dash Macdonald, koji djeluju kao Dashndem  a vanjski su suradnici na britanskim Sveučilištima Birmingham City i Coventry, te Royal College of Art u Londonu; zatim Oliver Kochta-Kalleinen, Pekko Koskinen i Christina Kral iz finske grupe Ykon te Loove Broms sa švedskog Interactive Institute i Royal Institute of Technology (KTH).

Dolazak gostiju su između ostalih omogućili British Council, Finski Arts Council, Švedska ambasada, Ministarstvo kulture RH i organizacija Drugo more iz Rijeke.

Program započinje u ponedjeljak 19. ožujka uvodnim predavanjem o dizajnu interakcija voditelja radionice Ivice Mitrovića, a zatim slijede predavanja gostiju voditelja radionice (Dashendem, Ykon, Broms). 

Tijekom tjedna će sudionici i sudionice raditi u tri grupe zajedno sa svojim voditeljima, a završna prezentacija će se održati u velikoj dvorani Umjetničke akademije u subotu 24. ožujka i biti će otvorena za javnost. Rezultati radionice će biti prezentirana i na pripadnom web sjedištu.

O interakcijama: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu prva je obrazovna ustanova u Hrvatskoj na kojoj se obrađuju sadržaji iz ovog područja. Na Odsjeku je 2004. godine održana i prva međunarodna radionica u području dizajna interakcija izvan teritorija EU, u okviru ljetne škole Convivio. Odsjek od 2007. održava radionice dizajna interakcija 'splitinteractions' u sklopu aktivnosti promoviranja ove specijalizacije. Uz specijalističke sadržaje s područja dizajna interakcije, svrha radionica je i promovirati interdisciplinarni pristup obrazovanju koji je osobito potreban i poticajan u području dizajna.

Teme do sada održanih radionica odnosile su se na društva u tranziciji; metodologiju dizajna usmjerenu korisnicima; javni prostor; odnose tehnologije, interakcije i edukacije; nevidljive strukture gradova te hibridne gradove. Radionice su vodili međunarodni stručnjaci s područja dizajna interakcija, akademski djelatnici priznatih ustanova za edukaciju na području dizajna. Voditelji i voditeljice dolazili su sa sljedećih ustanova: Royal Institute of Technology (KTH), Stockholm; Limerick School of Art and Design, University of Limerick; California State University East Bay;  School of Arts and Creative Industries, Edinburgh Napier University; Royal College of Art (RCA), London; University of Westminster, Kingston University, London; Konstfack – University College of Arts, Crafts and Design, Stockholm. Do sada je na radionicama sudjelovalo preko 150 studenata i studentica.

Kao potvrda značaja i uspjeha ovih aktivnosti dolazi i velika nagrada 43. zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna koja je 2009. godine dodijeljena Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije. Među nagrađenim projektima se nalaze i radovi nastali na spomenutim radionicama. Na bienalnoj izložbi hrvatskog dizajna '0910', koju organizira Hrvatsko dizajnersko društvo, zajednički projekt nastao na radionici 2010. godine proglašen je kao najbolji rad u studentskoj koncept kategoriji.

U sklopu ovih aktivnosti je pokrenut i blog koji prenosi vijesti i članke, donosi komentare i dokumentira aktivnosti vezane za područje suvremenog dizajna koji je vezan za nove tehnologije (http://dvk.com.hr/interakcije).

Dizajn interakcija promatra odnose između ljudi, tehnologije i društva (Hand, Mitrović, Smyth, 2010). Ne bavi se samo ljudima i svijetom oko njih, već i interakcijama između njih. Dizajn interakcija je pristup, tj. proces dizajniranja odnosa, a ne samih stvari (Dunne, 2007). Dizajneri interakcija su hibridni dizajneri koji se ne uklapaju u neku od kategorija, oni su mješavina dizajnera, istraživača, inženjera i umjetnika (Dunne, 2007). Radi se o izrazito multidisciplinarnom području koje obuhvaća dizajn, psihologiju, sociologiju, komunikologiju, antropologiju, računalne znanosti, inženjerstvo, informacijske i komunikacijske tehnologije, arhitekturu i umjetnost novih medija.