Preskočite na glavni sadržaj

'Kritički duh' Güntera Zöllera

Ovih je dana Matica hrvatska obajvila knjigu 'Kritički duh. Spoznaja i djelovanje u Kanta, Fichtea i Nietzschea', prof. dr. Güntera Zöllera, uglednog njemačkog filozofa i jednog od ponajboljih suvremenih poznavatelja Kantove filozofije. Prijevod potpisuje Marinko Mišković, a priređivač knjige je Damir Barbarić.
vrijeme: 02.03.2012.
url: http://shop.zkm.de/

Povijesno-filozofski i teorijski opus njemačkoga mislioca Güntera Zöllera (1954), vjerojatno ponajboljega suvremenog istraživača i tumača Kantove filozofije, usmjeren je na historijska i sistematska istraživanja filozofije njemačkoga klasičnog idealizma, na pitanja estetike i filozofijske povijesti umjetnosti (posebice u djelima Schopenhauera, Wagnera i Nietzschea), ta na pitanja filozofijske i političke dimenzije umjetnosti.
 
Reprezentativan izbor rasprava iz Zöllerova opusa, objavljen u ovoj knjizi, posvećen je ulozi pojma samoograničavanja u konceptu minimalne metafizike kao limitativne koncepcije prve filozofije u Kanta, filozofskoj razradi pojmova vjere (Kant, Jacobi, Fichte), duha i druge osobe (Fichte), poredbenoj analizi teorije sebstva u Platona i Kanta s obzirom na ulogu politike i prava u njihovoj etici, Fichteovu etičkom i povijesno-filozofskom nauku o državi te Nietzscheovu filozofijskom razumijevanju Antike. Izbor završava promišljanjem o političkim osnovama i učincima glazbe.

Opširnije na matica.hr.