Preskočite na glavni sadržaj

Hrvoje Mitrov u Galeriji AŽ

U subotu, 25. veljače, s početkom u 18 sati, u Galeriji AŽ na Žitnjaku, otvara se izložba / ambijentalna instalacija Hrvoja Mitrova nazvana 'Doma'. Izložba ostaje otvorena do 15. ožujka.
vrijeme: 25.02.2012.
mjesto: Zagreb; Atelieri Žitnjak, Galerija AŽ, Žitnjak 53
url: http://www.stjepanhauser.com/
Od 2009., kao korisnik ateljea u Atelierima Žitnjak, umjetnik je realizirao rad referirajući se na svoje umjetničko 'udomljenje' Zidove galerije, ulaznog hodnika koji vodi i do njegovog atelljea, oličio je valjcima kojima su se nekada ukrašavali zidovi kuća, prizivajući tako toplinu doma.  Posjetitelje će autor ugostiti u svom ateljeu, potvrdivši time i status  ''domaćina'' na ovo izložbi.

'Prvo što primjećujemo na radu koji je izveo na ulazu/izlazu svoga ateljea jest to da je riječ o slikama na zidu, izvedenima tehnikom koju je Mitrov preuzeo od ličilaca, dakle nanošenjem boje valjcima. Aproprijacija podrazumijeva svojevrsnu inverziju, jer je autor ovu tehniku otprije primijenjivao na slikama na platnu. Otiskujući repetitivno uzorke, šablone s valjaka, u više faza i s nekoliko boja, on postiže specifičnu titravost površine slike, kojoj često pridodaje prikaze predmeta. U toj relaciji, poigrava se s čitljivošću ornamenta, ali i s čitljivošću vlastita (slikarskog) rukopisa.


Oslikavajući zidove Ateljea Žitnjak Mitrov se zadržava na ličilačkom prosedeu, nanošenju valjcima žute, sive, plave, zelene i crvene boje, a pri tome ne poseže za bilo kakvim motivskim repertoarom. U osmišljavanju samostalnih segmenata, dijelova zidova koje oslikava i same (site specific) cjeline uočava se zapravo logika postavljanja izložbe, smještanja, raspoređivanja slika u prostoru, uspostavljanja dijaloga među pojedinim kompozicijama i dijaloga s kontekstom u kojem se nalaze. ' iz teksta Barbare Vujanović

Apstraktne slike određene su dvostrukim dimenzijama – prostornim i vremenskim. Po svršetku izložbe slike će se skinuti jednostavnim prebojavanjem zidova, a one će postojati tek kao memorija. Izbjegavajući poveznicu s pojavnim svijetom, umjetnik usmjerava pažnju na sam čin i rezultat slikanja, te na optičku vrijednost površine slike, njezinu apstraktnu strukturu, odnose koji nastaju kombiniranjem boja i uzoraka.

Hrvoje Mitrov je rođen 1972. u Karlovcu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Đure Sedera.  Predavao je crtanje i crtanje akta 2000./ 01. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru, u zvanju višeg asistenta. Studijski je boravio u Londonu i Parizu. Do sada izlagao na 22 samostalne i tridesetak skupnih izložbi. Član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i  Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Upisao je doktorski studij slikarstva 2007. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik.