Preskočite na glavni sadržaj

Razgovor s umjetnikom / razgovor o umjetniku: Boris Šitum

U četvrtak, 23. veljače, u 19 sati, u Galerijiji umjetnina u Splitu, u nastavku informativno/edukativnog ciklusa 'Razgovor s umjetnikom / Razgovor o umjetniku', predstavlja se splitski umjetnik Boris Šitum.
vrijeme: 23.02.2012. 19,00
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
Boris Šitum (1966.) autor je niza javnih skulptura i prostornih instalacija na području Splita i okolice: Moj komad neba (2003.), Jutro (2005.), Louisville Ridge (2006.), Fragile (2007.), In Gedanken (2008.), Never more (2008.)... Član je HULU-a u Splitu i najjednakiji među jednakima u udruzi KVART sa splitskog Trstenika. U svojim radovima često se referira na aktualne društvene probleme. Pritom ne upada u zamku banalnih konstatacija i komentara, već zauzima poziciju senzibilnog promatrača promišljene geste.

Inicijalnu ideju brusi do konceptualne jasnoće inteligentno birajući primjereni medij kojim će optimalno uskladiti umjetnički i vanumjetnički kontekst. S jedne strane nepretencioznost, a s druge duhovitost i komunikativnost čini Šitumove radove atraktivnim za široku publiku. Jumbo plakat s mitskom njemačkom markom postavljen uz cestu koja prolazi kroz Cistu Provo, Isus sa Hajdukovim grbom na prsima ili simbolično uvođenje Thompsona u pulsku Arenu, radovi su koji su imali veliki odjek u javnosti i koji su isprovocirali različite komentare. Na nedavno održanom 37. splitskom salonu dobio je nagradu za rad Mach Ball.


Riječ je o video dokumentaciji performansa, odnosno Šitumovoj reakciji na sudbinu tvrtke 'Uzor' koja se nalazi u kvartu u kojem živi. Rekviziti i sportska odjeća nedvojbeno asociraju na tenis, odnosno Brunu Orešara, vlasnika koji je tvrtku doveo do stečaja. 'Uzorni' tenisač s krova zgrade 'Uzora' teniskim lopticama gađa radnice nekad uzorne firme. I u ovom radu prepoznaje se naglašena Šitumova empatija za ljude. Ili kako sam kaže: Reagiram na nepravdu, tako sam odgojen.     

Ciklus Razgovor s umjetnikom / Razgovor o umjetniku, upravo je osmišljen s ciljem da se taj problem sanira. Mišljenja smo da publici posebno interesantne informacije o svom radu mogu dati sami umjetnici. Jedino se kroz neposrednu komunikaciju, u kojoj će umjetnici predstaviti svoj rad, a publika imati mogućnost da slobodno komentira i pita, može uspostavit aktivan i kritičan odnos prema suvremenoj umjetnosti. Svi uključeni umjetnici zastupljeni su svojim radovima u stalnom postavu Galerije umjetnina. Namjera je te, ali i druge radove pojedinog umjetnika kontekstualizirati s ostalim radovima iz postava. S obzirom da će se druženje s umjetnikom događati u izložbenom prostoru, publika će imati prigodu razgledi i druga djela. Nakon Vedrana Perkova,  Viktora Popovića i Borisa Šituma svoju umjetnost  će predstaviti Siniša Labrović i Rino Efendić.