Preskočite na glavni sadržaj

Izgradnja hrvatskoga strukovnog nazivlja – Struna

Izgradnja hrvatskoga strukovnog nazivlja – Struna
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u utorak, 21. veljače, u 12 sati, u Muzeju Mimara u Zagrebu, predstavit će program Izgradnja hrvatskoga strukovnog nazivlja – Struna i svečano otvoriti tražilicu terminološke baze Struna za javnost. 21. veljače obilježava se Međunarodni dan materinskoga jezika!
vrijeme: 21.02.2012. u 12 sati
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
url: http://www.ihjj.hr

O Struni će govoriti dr. sc. Nade Vajs Vinja, v. d. ravnatelja Instituta, dr. sc. Dunja Brozović Rončević, predstavnica Instituta u Vijeću za normu hrvatskoga  standardnog  jezika i voditeljica Odjela za onomastiku i etimologiju, dr. sc. Milica Mihaljević, voditeljica Odjela za hrvatski standardni  jezik i prof. dr. sc. Maja Bratanić, voditeljica Odjela za opće, poredbeno i računalno jezikoslovlje i voditeljica programa Struna. 

Struna je terminološka baza hrvatskoga strukovnoga nazivlja u kojoj se sustavno  prikuplja, obrađuje i tumači nazivlje različitih struka u cilju okupljanja i usklađivanja nazivlja svih struka na hrvatskome jeziku.

U Struni se u trenutku otvaranja za javnost nalazi oko 30 000 naziva i njihove istovrijednice na engleskome jeziku i na nekim drugim europskim jezicima. Uporaba je tražilice Strune jednostavna, prikaz naziva pregledan te se može lako i brzo pronaći traženi naziv. 
U Strunu je dosad uključeno trinaest različitih struka, a u trenutku otvaranja  za  javnost  dostupno je nazivlje deset struka: brodostrojarstva, fizike, građevinarstva, kartografije i geoinformatike, kemije, korozije i zaštite materijala, polimerstva, stomatologije, strojnih elemenata te zrakoplovstva. 

U  tijeku je rad na nazivlju iz područja antropologije, pomorstva i prava EU, a pa će i ono biti dostupno javnosti sredinom 2012. godine.

Skrb o hrvatskome strukovnom nazivlju jedna je od primarnih zadaća Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Nazivlje je ključ stručnoga i znanstvenoga sporazumijevanja. Izgradnja nazivlja iznimno je važan i veoma zahtjevan posao koji je u Hrvatskoj donedavno bio prilično zanemaren  pa su osnivanjem Strune stvorene temeljne pretpostavke za njegov razvoj na nacionalnoj razini.
 
Program izgradnje hrvatskoga strukovnog nazivlja pokrenut je na inicijativu Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika, a Hrvatska zaklada za znanost podupire ga od 2008. godine. Za  nacionalnoga koordinatora natječajem je izabran Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a  Zaklada dvaput godišnje raspisuje natječaj za potporu projektima izgradnje nazivlja pojedinih struka. U Struni ravnopravno surađuju stručnjaci pojedinih struka koji u bazu unose nazive svojih struka, njihove definicije i istovrijednice, a dalje se rad odvija u Institutu u suradnji Odjela za opće, poredbeno i računalno jezikoslovlje i Odjela za hrvatski standardni jezik.

Ovim  se  programom  izgrađuje  terminološka  infrastruktura  kakvom već  raspolažu gotovo sve europske države.  U  trenutku pristupanja Europskoj uniji, kad hrvatski postaje jednim od njezinih službenih jezika, normiranje nazivlja važan je zadatak.

Više o Struni i tražilici Strune možete vidjeti na poveznici http://struna.ihjj.hr.
 
Projekt Hrvatsko strukovno nazivlje – projekt koordinacije (STRUNA) - brošura
***
(Fotografija na naslovnici portala preuzeta je sa stranice struna.ihjj.hr. Autor fotografije: Zvonimir Barišin / Cropix)