Preskočite na glavni sadržaj

Projekt 'Multikulturalizam' u CeKaTe-u

U Centru za kulturu Trešnjevka će se od 20. veljače do 26. ožujka održavati ciklus tribina, predavanja i radionica u sklopu projekta 'Multikulturalizam - bogatstvo ideja, bogatstvo stvarnosti, bogatstvo problema'. Autor i voditelj projekta je prof. dr. sc. Saša Božić. Sudjelovanje je besplatno!
vrijeme: 20.02.2012. 20-21,30 h
mjesto: Ljubljana, Slovenia
url: http://i-gle.com/

Nakon što su prošle godine vodeći europski političari proglasili multikulturalizam mrtvim, europska javnost je očekivala nove prijedloge političkih aranžmana koji bi regulirali etničke i kulturne odnose u zemljama Europske unije. Usprkos političkim i ekonomskim uvjetima koji nisu išli u prilog razvitku multikulturalizma novi politički modeli nisu ponuđeni, a problemi društvenog raslojavanja i kulturnih sukoba u svakodnevici još su izraženiji. Multikulturalizam je tako i dalje ostao jedini alternativni politički model koji nudi kulturnu, političku i socijalnu regulaciju
 
Multikulturalizam, međutim, nije samo apstraktna i nejasna ideologija ili politički model već i moguće iskustvo života. U Zagrebu i Hrvatskoj se o multikulturalizmu rijetko raspravlja, no predstojeći ulazak Europsku uniju, demografski gubici i sve češća zagovaranja politike useljavanja učinit će raspravu o multikulturailzmu potpuno aktualnom. Zato je neophodno započeti raspravu o multikulturnim praksama i multikulturalističkim modelima komuniciranja koji imaju velike vrijednosti, ali i koji donose određene probleme.
 
Stoga će ovaj projekt putem tribina, predavanja i radionica predstaviti multikulturalističke ideje, politike i prakse u svijetu, ali isto tako utvrditi i prikazati multikulturnu stvarnost Zagreba i Hrvatske te raspraviti mogućnosti primjene multikulturalističkih ideja i modela. Osim upoznavanja s modelima i raspravama o multikulturalizmu građani će moći svjedočiti o svojim iskustvima i predlagati mjere za razvitak hrvatskog multikulturalističkog modela.
 
Teme susreta:

20.2.2012.    Traži se Multikulturalizam: živ ili mrtav?
 
27.2.2012.     Modeli multikulturalizma
 
05.3.2012.     Multikulturalizam i rasizam
 
12.3.2012.     Multikulturalizam iz rodne perspektive
                         (gošća: prof. dr. sc. Biljana Kašić)
 
19.3.2012.    Multikulturalizam vs. nacionalizam
 
26.3.2012.     Dijaloški multikulturalizam: primjena u radionici
 
Obavijesti i prijave za sudjelovanje na: 01/3027-411, leutar@cekate.hr