Preskočite na glavni sadržaj

Ivo Andrić: Ispovijed i druge priče

Odabrane priče Ive Andrića u izboru Ivana Lovrenovića 'Ispovijed i druge pripovijetke' objavila je ovih dana Naklada Ljevak. Ovaj izbor, između ostaloga, ispravlja jedan često ponavljan i odavno uvriježen stereotip – da se, naime, Andrićevo zanimanje za prikazivanje bosanskohrvatskoga miljea iscrpljuje i ograničuje na 'franjevački ciklus' pripovjedaka i na vrijeme osmanlijskoga vladanja Bosnom... 
vrijeme: 14.02.2012.
url: http://www.ljevak.hr

Proze iz drugoga dijela ove knjige to na upečatljiv način korigiraju, donoseći niz 'novih' tema i likova iz tog svijeta, smještenih u jedno sasvim drugo, postotomansko vrijeme.

Od priče Mara milosnica, koja još pripada starom dobu, preko proze O starim i mladim Pamukovićima (koja očigledno kontinuira atmosferu i likove iz Mare milosnice, i koja je po svemu sudeći torzo mnogo veće cjeline, vjerojatno nezavršenog romana 'iz sarajevskog života'), pa već klasičnoga Čuda u Olovu, te kraćih priča kakve su Pekušići, Svečanost ili Ćilim, zaključno s maestralnom pripoviješću Bife 'Titanik', Andrić nastavlja ispitivati 'condition humaine' malih ljudi bačenih u te nove, sasvim drukčije historijske, društvene okolnosti i forme življenja.

To su najčešće priče o zlu, vječnom i neshvatljivom, o onoj premoći zla u svijetu, za koju će Andrić reći Ljubi Jandriću da se još u mladosti o njoj naučio rasuđivati od Kierkegaarda... Dapače, to su cijele prozne 'studije' o zlu, o njegovim beskrajno raznovrsnim tipovima i oblicima (uostalom, majstorski pripovijedane od početka – od Ispovijedi, U musafirhani, Priče u Samsarinom hanu, Trupa, U vodenici, Mustafe Madžara, Čuda u Olovu), koje preko Mare milosnice, i torza o Pamukovićima završavaju s Bifeom 'Titanik', a u Pismu iz 1920. godine nalaze svoju čudesnu pripovjedačko-'teorijsku' sublimaciju. (Nakala Ljevak)