Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatske umjetnice na festivalu u Salzburgu

Hrvatske umjetnice na festivalu u Salzburgu
Od 12. do 15. siječnja, u Salzburgu se održava Festival međunarodne suvremene umjetnosti 'Performing New Europe'. Za trajanja Festivala hrvatske će umjetnice Dora Budor i Maja Čule (Kultura promjene) izložiti fotografije i video uratke iz serije radova 'Substitutes for Present Sense', a redateljica Irena Čurik predstavlja se showreelom svojih radova kao gošća-umjetnica, ujedno i članica APAP mreže.
vrijeme: 12.01.2012.
mjesto: Zagreb
url: http://www.upi2mbooks.hr
Na Festivalu 'Performing New Europe' 20 izvođača, u 4 dana predstavit će svoje ideje i radove, kreativno se izražavati u dijalogu s publikom, pri tome otkrivajući duh novog vremena, kulturne različitosti, ekspresije i inovativne oblike umjetničke prakse.

Otvaranje izložbe 'Substitutes for Present Sense'u Kavernen galeriji, Budor i Čule popratit će predstavljanjem dvaju interaktivnih performansa: 'Mobile Phones Treatment' i 'SP33DGUIDED Art Tour' koja  istražuju granice tehnologije i njenu uporabu van granica tehnoloških priručnika.

SP33DGUIDED Art Tour subjektivan je i posve osoban vodič kroz galeriju na Segwayju. Za razliku od uobičajenih putovanja kroz umjetnost koja objašnjavaju povijest umjetnosti, ovo besplatno putovanje taj informativni dio pretvara u korisno predavanje za odabrane posjetitelje galerije.


'Mobile Phones Treatment' toplice su koje koriste mobitele kao uređaje za opuštanje, svojevrsna poboljšana verzija tretmana vrućim kamenjem, pritom stvarajući simfoniju kroz odbijanje opuštajućih zvukova i vibracija od zidova špilje Kavernen galerije te pripovjednu liniju u poglavljima za svaki propušteni poziv na glasovnoj pošti.

Projekt APAP (Advancing Performing Arts Project/Projekt unapređivanja izvedbenih umjetnosti) europska je mreža kulturnih organizacija koja objedinjuje iskustva iz Europe i šire; razvija zajedničke kustoske sposobnosti, kulturne medijacije te potiče razmjenu umjetničkog stvaralaštva, informacija i djelatnika u umjetničkom sektoru. Okuplja umjetnike iz osam zemalja i osam organizacija - Szene Salzburg (Austrija) Maison de la Culture, Amiens (Francuska), Bit Teatergarasjen Bergen (Norveška), Kunstzentrum BUDA (Belgija), Silesian Dance Theatre (Poljska), Tanzfabrik Berlin (Njemačka), Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu-Kultura promjene (Hrvatska) te Centrale Fies (Italija) – pružajući im podršku u svim fazama umjetničkog stvaralaštva, kao i u prezentaciji njihovih radova.

Svi umjetnici-članovi APAP mreže tako sudjeluju u petogodišnjem programu - Performing Europe - programu razvoja suvremenih izvedbenih umjetnosti i njihova utjecaja na europska društva, u sklopu kojeg se ove godine  održava i Festival međunarodne suvremene umjetnosti 'Performing New Europe'.