Preskočite na glavni sadržaj

Izložba grafika Daniele Cikatić Javorčić u Splitu

U Galeriji Muzeja grada Splita, u utorak, 20. prosinca, u 19 sati, otvara se izložba grafika Daniele Cikatić Javorčić pod nazivom 'Brinem o sebi'. Riječ je o ciklusu linoreza te fotomontaža linoreza i  fotografije u kojemu autorica problematizira temu reklama.
vrijeme: 20.12.2011. 19,00
mjesto: Italy
url: http://www.hnk-split.hr
Osvjetljavajući posebno onaj segment reklamne ikonografije koji pokriva (žensku) opsjednutost vanjštinom, dakle, reklame za modu i kozmetiku, pokušava progovoriti o prikrivenom nasilju kojem su na taj način izložene u prvom redu žene. Prevođenjem ikonografije reklama u medij linoreza, svođenjem na samo jednu riječ i stilizirani lik - mijenja njihovo značenje.

Daniela Cikatić Javorčić je ovako komentirala radove za svoju izložbu: 'Ono što mi je posebno fascinantno i zašto mi se čini da nas se reklame toliko tiču je upravo snaga njihovih 'zaumnih' poruka kojima smo izloženi protivno našoj volji. Naime, njihovi zvučni tekstovi i lijepe slike, toliko su široko zamišljene da pojedinac ima osjećaj da se obraćaju upravo njemu.

U infantilnoj svijesti prosječnog konzumenta-ice, tekst i slika odzvanjaju i bivaju "posvojeni" kao vlastiti. Riječi (i slike) koje inače pobuđuju pozitivne emocije, odobravanje ili divljenje (kao ekspert, komunikacija, slavlje...) upotrebljavaju se za reklamiranje trivijalnosti i potrošačkog načina života. Dakle, bez obzira na svjesnu distancu koju zauzimamo prema reklamama, ne možemo zanemariti njihov podsvjesni utjecaj, njihovu sposobnost da nam 'uđu pod kožu'.

Daniela Cikatić Javorčić rođena je u Splitu, a diplomirala grafiku na ALU u Zagrebu u klasi prof . Miroslava Šuteja. Poslijediplomantica je na doktorskom studiju grafike kod prof. Nevenke Arbanas.