Preskočite na glavni sadržaj

ULUPUH-ova nagrada za životno djelo Marini Baričević

Likovna kritičarka, publicistkinja i novinarka Marina Baričević dobitnica je Velike nagrade Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) za životno djelo, izvijestila je ta udruga, najavivši svečanu dodjelu za 22. prosinca u Staroj gradskoj vijećnici, kada će se nagrade uručiti i ostalim ovogodišnjim ULUPUH-ovim laureatima.
vrijeme: 22.12.2011.
mjesto: Zagreb
url: http://www.unesco.org/

Godišnju nagradu za najbolju izložbu dobio je izložbeni projekt 'TOP 100 – suvremena hrvatska keramika' postavljen u Sarajevu, a Nagradu za najboljeg mladog umjetnika dizajnerski dvojac 'Kuna Zlatica', odnosno Ana Kunej i Zlatka Salopek.

Svojim radom Marina Baričević afirmirala je i promovirala stručnu valorizaciju moderne i suvremene umjetničke keramike u Hrvatskoj, pridonijevši njezinu statusu danas neupitne umjetničke discipline primijenjene umjetnosti, ističe se u obrazloženju nagrade. Podsjeća se kako je ona autorica dviju temeljnih knjiga za poznavanje razvoja moderne keramike u Hrvatskoj i brojnih monografija, a od 1974. izrazito je aktivna i kao članica ULUPUH-a.

Izložba 'TOP 100 – suvremena hrvatska keramika' prvi put je održana u zagrebačkoj Galeriji Zvonimir 2009., kada je okupila djela koja nisu isključivo utilitarna, već se mogu ubrojiti i u suvremenu umjetnost. Na ponešto izmijenjenoj izložbi u Sarajevu izlagalo je 32 keramičara i kipara iz svih dijelova Hrvatske s više od 100 radova, a uz nju je gostovala i ULUPUH-ova izložba 'Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.'.

Nagradu za najboljeg mladog umjetnika primit će Ana Kunej (1981.) i Zlatka Salopek (1981.) iz studija za oblikovanje 'Kuna Zlatica' koji su osnovale 2006. nakon završena Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. U svojim projektima obuhvaćaju sve aspekte, od umjetničke direkcije, preko dizajna i ilustracije, do fotografije, a nerijetko surađuju sa sektorom kulture, obrazovanja i civilnog djelovanja.

ULUPUH će na svečanoj dodjeli dodijeliti i priznanje za poseban doprinos ugledu udruge Davoru Klariću, za njegov iznimni angažman u udruzi, dok će se počasnim članovima udruge proglasiti fotograf Josip Klarica i scenograf Miljenko Sekulić. (Hina)