Preskočite na glavni sadržaj

'Put neandertalca' u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U Arheološkom muzeju u Zagrebu, danas, 15. prosinca, s početkom u 19 sati, otvara se izložba 'Put neandertalca' autora Sanjina Mihelića, Ivora Jankovića i Ivora Karavanića. Izložba ostaje otvorena do 15. veljače 2012.
vrijeme: 15.12.2011. 3:30pm
mjesto: American Croatian Lodge, 34900 Lakeshore Blvd., Eastlake, Ohio 44095
url: http://www.amz.hr
Opseg izložbe: Arheološki i paleontološki nalazi s hrvatskih nalazišta musterijenske kulture (Vindija, Velika pećina na Ravnoj gori, Veternica, Velika pećina u Kličevici, Veli rat na Dugom otoku, Mujina pećina, Kaštel Štafilić-Resnik), replike nalaza (Krapina) uz popratne ilustracije, video prikaze, rekonstrukcije.

Trideset milenija zaborava dijeli nas od trenutka kada je moderni čovjek po zadnji put gledao u živo lice jednog neandertalca, a davno izgubljeno saznanje da je ovaj naš izumrli rođak ikada i postojao nanovo je stečeno prije jedva nešto više od stotinu i pedeset godina. I dok na našim precima leži više ili manje izravna odgovornost što je Neandertalac nestao sa povijesne scene, zadatak da ga se otrgne zaboravu i barem na neki način vrati u okrilje svijeta kojem je nekad pripadao leži na suvremenim generacijama.

Vodeća uloga u razotkrivanju neandertalčevih tajni pripada, razumljivo, arheolozima, antropolozima, i predstavnicima drugih znanstvenih disciplina no, kao i u mnogim srodnim slučajevima, rezultati njihovih istraživanja u konačnici trebaju poslužiti kao temelj za predstavljanje i približavanje Neandertalskog čovjeka i njegove materijalne i duhovne kulture čitavoj zainteresiranoj javnosti.
 
Ovo je ideja koja leži u ishodištu projekta Put neandertalca, arheološkog itinerera kojim se namjerava objediniti i kulturno-turistički valorizirati arheološka baština vezana uz neandertalskog čovjeka u Hrvatskoj. Provedbom ovog projekta turistima i čitavoj zainteresiranoj javnosti pružit će se prilika da se osobno upoznaju s lokalitetima i da posjete mjesta značajna za kulturu pretpovijesnog čovjeka, da čuju i pročitaju priče i činjenice vezane uz ovo tajnovito razdoblje ljudske prošlosti, da putem virtualnih rekonstrukcija, filmova i prezentacija dožive i osjete gdje je i kako živio neandertalac te da se na taj način približe ovom pradavnom vladaru Europe.

Izložbom Put neandertalca te knjigom koja je prati učinjen je jedan od prvih koraka ka kvalitetnoj provedbi projekta, s obzirom na to da se njome ispunjava do sada postojeća praznina u pogledu količine i dostupnosti informacija o arheološkim lokalitetima s neandertalskom baštinom u Hrvatskoj, dakako, s izuzetkom krapinskog nalazišta.
 
Izložba i knjiga sastoje se od tri cjeline. U prvom se dijelu predstavlja sam neandertalac, njegov život kroz vrijeme i prostor, njegov izgled i značajke, duhovni život te naposljetku njegova sudbina. U drugom dijelu po prvi se puta zajedno predstavljaju svi hrvatski lokaliteti s ostacima neandertalca ili njegove materijalne kulture, pri čemu se i u ovom slučaju donose i neki novi, nikada ranije objavljeni rezultati i istraživanja. Zaključni dio povezuje sve ove lokalitete u fizičkom smislu, predstavljajući ih kao ključne elemente virtualnog kulturno-turističkog itinerera kojim se posjetitelje poziva na upoznavanje najdojmljivijih arheoloških, povijesnih, kulturnih i prirodnih znamenitosti Hrvatske.