Preskočite na glavni sadržaj

Susjedstvo riječi: klasici drugih /regionalni susret

Regionalni susret 'Susjedstvo riječi: klasici drugih', što je počeo u četvrtak u HDP-u, bit će mjesto na kojemu će se hrvatski intelektualci i njihovi kolege iz susjedne Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije kroz izlaganja i rasprave nastojati približiti odgovoru na pitanje jesu li se regionalne kulturne paradigme udaljile ili približile. 
vrijeme: 08.12.2011.
mjesto: Genova, Italy
url: http://www.hnk-zajc.hr/

Riječ je o trećemu regionalnom susretu u organizaciji Hrvatskoga P.E.N.-a koji je ovaj put usredotočen na regionalne književnosti.
 
Što se podrazumijeva pod pojmom regionalne književnosti objasnio je redoviti profesor južnoslavenskih književnosti na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zvonko Kovač rekavši da su to u širemu smislu književnosti s područja bivše Jugoslavije, a u užem smislu bosanska, crnogorska, hrvatska, makedonska, slovenska i srpska književnost.
 
Književnik Velimir Visković podsjetio je na književnu polemiku koju su u drugoj polovici devedesetih godina prošloga stoljeća vodili Igor Mandić i Stanko Lasić o značenju srpske kulture i književnosti za Hrvate, kada je Lasić ocijenio da će se kulturne paradigme sve više udaljavati pa će tako srpska književnost za Hrvate postati poput bugarske, dok je Mandić bio uvjeren da se ništa neće promijeniti.
 
Kako je rekao Visković, tada je bio suglasan s Mandićevim stajalištem dok mu se danas čini da je Lasić bio više u pravu te da se spomenute dvije književnosti sve više udaljuju i postaju svaka za sebe dio svjetske književnosti.
 
Kao primjer današnje recepcije neosporna klasika spomenut je književnik Ivo Andrić za koga je Zvonko Kovač rekao da su na jednom nedavnom skupu o Andriću Bošnjaci izrazili, "rezervirani odnos prema Andriću", dok je profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu i književni kritičar Enver Kazaz rekao kako je to preblago budući da vladajuća ideologija u BiH, kako je rekao, "smatra Andrića demonskim znakom Drugih".
 
Kazaz je govorio i o bosanskom književniku Marku Vešoviću, rođenu u Crnoj Gori, kao o primjeru klasika ali i "ničijega književnika" koji je, primjerice, otvoreno kritizirao "crnogorsku vojnu mašineriju".
 
Hrvatska filozofkinja i feministica Nadežda Čačinovič u predavanju naslovljenu "Mrtvi bijeli muškarci?" ukazala je na to da su i žene klasici književnosti te podsjetila na riječi talijanskoga književnika Itala Calvina da kada govorimo o klasicima kažemo da ih "sada ponovno čitamo".
 
O časopisu "Sarajevske sveske/Sarajevske bilježnice", projektu sarajevskoga Mediacentra koji uspostavlja prekinute veze i dijalog među institucijama kulture i kulturnim i javnim radnicima u regiji govorila je izvršna urednica Vojka Smiljanić-Đikić.
 
U petak će beogradski književnik Mihajlo Pantić održati predavanje pod nazivom "Klasik je klasik kad ga prihvati drugi", profesorica na zagrebačkome Filozofskom fakultetu Tatjana Jukić i akademik Tonko Maroević o srbijanskim književnicima Danilu Kišu i Jovanu Hristiću. Hrvatska pjesnikinja i dramaturginja Sibila Petlevski održat će predavanje pod nazivom "Teatrološko čitanje Filozofije palanke", a slovenski pjesnik, prevoditelj i novinar Marjan Strojan na kraju dvodnevnoga susreta govorit će o temi "Klasici drugih". (Izvor: Hina)