Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska praizvedba 'Cara neuspjeha' u ZKM-u

Hrvatska praizvedba 'Cara neuspjeha' u ZKM-u
'Car neuspjeha', u režiji Jana Fabrea, nastao u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Troubleyn / Jan Fabre VZW iz Antwerpena, premijerno će biti izveden 10. prosinca, u 20 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih.
vrijeme: 10.12.2011. 20 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr/

Jedan od najvećih europskih umjetnika, Jan Fabre, na pozornicu ZKM-a postavlja svoj dramski solo 'Car neuspjeha'. Buntovnik ili provokator, redatelj ili koreograf, vizualni umjetnik ili performer, Fabre, je svojim atraktivnim predstavama pobudio pažnju cijelog svijeta.

U središtu pozornosti je klaun koji svojom tvrdoglavošću želi demonstrirati nešto 'originalno', neprestano ponavljajući uzrečicu 'praksom do savršenstva' čak i onda kada je njegova izvedba potpuni neuspjeh. Svjestan svoje sudbine i predmeta javnog ismijavanja, Fabreov klaun, postaje netko drugi, odlučno preuzima egzistenciju u svoje ruke prkoseći tragediji ljudskog postojanja i njegove komične strane. Tijekom svoje izvedbe, klaun opširno progovara o filozofiji života i kako obraniti svoj 'razlog življenja'.

Jan Fabre nas, u 'Caru neuspjeha', suočava s borbom klaunovskog identiteta. Kako biti smiješan s jedne strane, a opet odigrati žonglersku točku do samoga kraja i dovršiti svoju potragu za onim lijepim i uzvišenim, za ostvarenjem sna da postane anđeo.

Dramske izazove u predstavi 'Car neuspjeha' interpretira glumac Frano Mašković. Redatelj, kostimograf, scenograf je Jan Fabre, asistentica režije Caroline Lamaison, a dramaturginja je Miet Martens.

'Car neuspjeha', prvi je dio trilogije, u režiji Jana Fabrea, koja će se u sljedeće tri godine prikazivati u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Premijera je u subotu, 10. prosinca, dok su reprizne izvedbe 11., 13., 29. i 30. prosinca. ZKM