Preskočite na glavni sadržaj

Inozemne izvedbe skladbi Brune Vlaheka

U idućem tjednu bit će ostvareno pet inozemnih izvedbi vokalnih skladbi mladog hrvatskog skladatelja Brune Vlaheka – u Kanadi, Češkoj Republici, Francuskoj i Nizozemskoj. 
vrijeme: 10.12.2011.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.brunovlahek.com
 
Kanadski vokalni ansambl 'Ekoos' izvest će Vlahekov motet 'Hodie Christus natus est' na koncertima 10. i 11. prosinca, mješoviti zbor iz Chlumeca (Češka Republika) predstavit će 16. prosinca Vlahekovu 'Ave Mariju', dok će francuski vokalni kvartet 'Entrenotes' i nizozemski mješoviti zbor 'Scherzando'  također izvesti 'Hodie Christus natus est' na koncertima 18. prosinca.


 
Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) je jedan od najistaknutijih i najsvestranijih hrvatskih glazbenika nove generacije. Diplomirao je klavir u klasi Vladimira Krpana kao jedan od najmlađih studenata Muzičke akademije u Zagrebu, te potom završio trogodišnji poslijediplomski solistički studij na Konzervatoriju u Lausannei u klasi Jean-Françoisa Antoniolija. Kao stipendist njemačkog DAAD-a, magistrirao je klavir na Hochschule für Musik u Kölnu u klasi Vasilija Lobanova, usporedno studirajući kompoziciju u klasi Tilmanna Clausa, te improvizaciju u klasi Johannesa Fritscha.
Od jeseni 2010., usavršava se pod mentorstvom legendarnog ruskog pijanista i pedagoga Dmitrija Bashkirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu gdje je u lipnju 2011., osvojio nagradu za najboljeg studenta generacije koju mu je osobno uručila španjolska kraljica Sofija.
Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja „Alexander Scriabin“ (Pariz, 2010.) i „Ricard Viñes“ (Lleida, 2008.), laureat EPTA-inog natjecanja „Svetislav Stančić“ (Zagreb, 2007.), finalist natjecanja “Ferruccio Busoni” (Bolzano, 2009.), te dobitnik nagrade zaklade “Yamaha” (Madrid, 2011.) i nagrade “Pnina Salzman” (Izrael, 2011.). Održao je recitale te nastupao s vodećim orkestrima diljem Europe, u Izraelu i Sibiru, u prestižnim dvoranama kao što su Palau de la Música u Barceloni, Akademija Liszt Ferenc u Budimpešti, Auditorio Nacional u Madridu, Gasteig u Münchenu,  Mozarteum Salzburg, moskovski Kremlj, Tel Aviv Museum of Art i mnoge druge. Ostvario je snimke za nacionalne TV i radio kuće u mnogim europskim zemljama, dok je u 2008. uz Komorni orkeatar Lausanne snimio Saint-Saënsov 2. klavirski koncert za Radio Romanske Švicarske.
Uz pijanističku djelatnost, aktivno se bavi i kompozicijom. Autorom je opusa kojeg sačinjavaju orkestralne, komorne, solističke i vokalne skladbe koje se većinom odlikuju neoklasicističkim izričajem i formom, nerijetko kombiniranima s idiomom jazza i popularne glazbe. Djela su mu izvedena na europskim glazbenim pozornicama (Beč, München, Berlin, Lisabon, Ljubljana, Prag, Riga, Salzburg), u Sjevernoj i Južnoj Americi, zatim u sklopu Dubrovačkih ljetnih igrara, Osorskih glazbenih večeri, međunarodnih skladateljskih tribina u Puli i Beogradu, Festivala “Seri Albastre” u Rumunjskoj, te Svjetskih dana glazbe 2010. u Sydneyu (Australija). Notni zapisi njegovih skladbi dosad su izdani u SAD-u i Velikoj Britaniji.
Aktualni je nositelj naslova "Mladi glazbenik godine" Zagrebačke filharmonije za 2010. godinu.