Preskočite na glavni sadržaj

Knjižni blok najavljuje novo istraživanje tržišta knjiga

Na inicijativu 'Knjižnog bloka' kreće novo istraživanje tržišta knjiga. Koliko ste knjiga osobno kupili za sebe ili za druge u posljednja tri mjeseca? Koje je vaše omiljeno mjesto za kupovinu knjiga? Što bi Vas navelo da knjigu / knjige kupujete češće? Čitate li, odnosno kupujete li e-knjige? - tek su neka od pitanja iz novog istraživanja hrvatskog tržišta knjiga tj. navika hrvatskih građana vezanim uz kupovanje i čitanje knjiga.
vrijeme: 30.11.2011. 18:30 - 22:00
mjesto: Munich, Germany
url: http://www.traversee.com/

Posljednjih se godina ne jednom spomenuo nedostatak relevantijih istraživanja hrvatskog knjiškog tržišta, te kako dionici u lancu knjige najčešće barataju podacima koji su više impresije a ne točniji "izmjereni" pokazatelji. Posljednji je put jedno sveobuhvatno istraživanje rađeno 2004-05. godine (GFK Hrvatska), što znači da već 6 godina ne baratamo novijim podacima, i to je prilično neozbiljno u situaciji kada se svi slažu da je sadašnja kriza mnoge u knjiškom sektoru dovela do ruba opstojnosti, i da je hitno potrebno osmisliti brze akcije kojima bi se kriza pokušala suzbiti.
 
Stoga je udruga "Knjižni blok", imajući u vidu baš činjenicu da je GFK Hrvatska istraživanje radio 2004-05. godine, krajem ljeta počela razgovore s GFK da se ponovno napravi barem jedan val novog istraživanja još ove godine, s tek neznatnim strukturalnim promjenama u anketi (npr. ne može se zanemariti pojava e-knjige) kako bi se najnoviji rezultati mogli dovesti u relaciju sa starim istraživanjem, na temelju čega se onda mogu jasnije iščitati sadašnji trendovi, poznavanje kojih je nužno za osmišljavanje modela rješavanja današnje krize na tržištu knjiga.
 
"Knjižni blok" je osim u GFK Hrvatska partnere za realiziranje istraživanja potražio (i pronašao) u Zajednici nakladnika i knjižara pri HGK i Ministarstvu kulture RH, koji su svaki sa 50% sufinancirali trošak istraživanja, a sa Zajednicom nakladnika i knjižara je usuglašen i konačni oblik upitnika na temelju kojeg će GFK u prosincu vršiti anketiranje. Rezulati i stručna interpretacija istraživanja znati će se odmah početkom 2012. godine, i oni će biti javni kako bi svi zainteresirani mogli iz njih izvući potrebne informacije.
 
Naravno, bilo bi idealno kada bi se pronašla sredstva da se i u 2012. godini naprave dodatna barem dva vala istraživanja (2004.-05. istraživanje je rađeno u 6 valova tijekom godine i pol dana), no o tome će se razmišljati kada se vidi kakve je rezultate iskazao prvi val. (Izvor: Moderna vremena Info)

Vidi i:
Održan radni sastanak na temu Knjiga u krizi