Preskočite na glavni sadržaj

Oratorij Istina o Gradu slobode

Oratorij Istina o Gradu slobode
U utorak, 6. prosinca, u 20 sati, u Lisinskom (uz izravni prijenos na HTV-u), bit će izveden oratorij Đele Jusića 'Istina o Gradu slobode', u povodu 20. obljetnice neovisnosti Hrvatske i napada na Dubrovnik koji se dogodio na dan Sv. Nikole, 6. prosinca 1991. godine. U programu sudjeluju: Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, pod ravnanjem maestra Đele Jusića te solisti Martina Gojčeta Silić, mezzosopran, i Ivica Barišić, narator. 
vrijeme: 06.12.2011. u 20 sati
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.lisinski.hr

Na programu je oratorij Istina o Gradu slobode skladatelja Đela Jusića inspiriran životom u napaćenom Gradu i njegov dosad neobjavljeni dokumentarni film razaranja Dubrovnika. Briljantna orkestracija uz autentično svjedočanstvo msgr. Želimira Puljića i pjesnički stih akademika Luka Paljetka te potresni dokumentarni snimateljski zapis maestra Đela Jusića koji je i sam bio branitelj svojega rodnoga grada, govore o besmislu rata, obrani, pobjedi i slobodi u čast i na slavu nikad pokorenog Dubrovnika.
 
U izvođenju glazbeno-filmskog spomenika Istina o gradu slobode koji HRT izravno prenosi na Prvom programu HTV-a, sudjeluju: Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, pod ravnanjem maestra Đela Jusića. Solisti su Martina Gojčeta Silić, mezzosopran i Ivica Barišić, narator.

Oratorij Istina o Gradu slobode praizveden je 1994. u Dubrovniku, a potom izvođen u Zagrebu, Splitu te austrijskom Steyeru i Beču.  Da je uistinu riječ o snažnom i dojmljivom djelu, najbolje govore komentari nakon izvedbe.
 
Oratorij „Istina o gradu slobode“ je veliko djelo. Crkva je podrhtavala za vrijeme izvođenja Dubrovačkog oratorija. - ovako je pisao ugledni austrijski „Styer Zeitung“.
 
Ovo glazbeno djelo posvećeno Dubrovniku u danima ratnih razaranja 1991. godine uspješno je dočaralo dubrovačku ratnu stvarnost. Razdragano  je slušateljstvo intenzivnim pljeskom nagradilo glazbenike. – nakon izvedbe komentirao je Vjesnik.
 
Uvjerljiva glazbena impresija i autentično svjedočanstvo autorovih htijenja – pisalo je u Slobodnoj Dalmaciji.
 
Najavljena izvedba ovog impresivnog djela iz zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog odvijat će se pod ravnanjem samog skladatelja Đele Jusića te u interpretaciji Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a. Solistica je mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, a narator Ivica Barišić.
 
Prijenos oratorija počinje dosad neobjavljenim dokumentarnim filmom kojeg je snimio Đelo Jusić, i sam branitelj svojeg rodnog grada. U ovom potresnom dokumentarcu korištene su nikad javno objavljene snimke prikazane jedino na suđenju u Haagu, a maestro Jusić nipošto ih nije htio prodati stranim televizijskim kućama, pa čak ni CNN-u.
 
Tog tragičnog 6. prosinca 1991. godine jedini je Đelo Jusić svojom amaterskom kamerom zabilježio kako je Dubrovnik razaran s mora i s kopna.
 
Dokumentarni film sam maestro otvara riječima:
Iako sam kameru nabavio da snimam svoju djecu i unuke kako rastu i raduju se životu, snimio sam svjedočanstvo o velikom zlu koje se 1991. godine sručilo na moj grad. Ovaj video zapis grube istine i oratorij koji je njome inspiriran dajem kao zavjet generacijama koje dolaze, da se to zlo nikad, nikad više ne ponovi.
 
Maestro Đelo Jusić najplodniji je i najnagrađivaniji hrvatski skladatelj. Skladao je više od tisuću pjesama koje se neprekidno izvode diljem svijeta već više od pola stoljeća. Napisao je glazbu za mnoge filmove i kazališne predstave te dirigirao velikim revijskim i simfonijskim orkestrima.
 
Dobitnik je dva Porina, Zlatne Arene na Filmskom festivalu u Puli, nagrade Ivan pl. Zajc, odličja Predsjednika Republike te još mnogih uglednih nagrada i priznanja. Za oratorij „Srebrenički inferno“ odlikovala ga je turska vlada, a odličje mu je uručio ravnatelj turske televizije ovoga ljeta u Dubrovniku.
 
Dodajmo da je od 2000. godine do danas njegov poznati balet „Dubrovački kantuni“ izveden u Parizu, Bruxellesu, Strasbourgu, Pragu, Ljubljani, Podgorici, Splitu, Sarajevu i Zagrebu, a i danas se izvodi diljem Europe. (Izvor: HRT)