Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Barbare Argentin Štiglić u Rijeci

Danas, 25. studenoga, u 19 sati, u riječkoj Galeriji Juraj Klović, otvara se samostalna izložba Barbare Argentin Štiglić. Izložba ostaje otvorena do 9. prosinca.
vrijeme: 25.11.2011. 19,00
mjesto: London, UK
url: http://www.mala-scena.hr/
Dostupnost i sve veća rasprostranjenost digitalnih tehnologija u našoj svakodnevnici i životu već je davno promijenila lice suvremene umjetnosti. S druge strane ona nam je omogućila da mukotrpni rad s materijalom na kojem se sve donedavno temeljila klasična umjetnost zamijenimo sjedilačkim komoditetom radne sobe. Sprega oka i ruke više nije presudna,  jer oko puno brže misli no što ruka može objektivizirati.

Sve su to stvari koje novim tehnologijama daju izvjesnu prednost pred klasičnim disciplinama kao što su slikarstvo, grafika ili skulptura. Osim toga veća mogućnost izbora i kretanje u različitim pravcima, kao i vraćanje nekoliko poteza unatrag, daju umjetniku mogućnost da svoje ideje elaborira na različitim semantičkim razinama.

Upravo ta složenost i prividna lakoća stvaralačkog procesa biti će osnovni razlog zbog kojeg se mlada riječka umjetnica Barbara Argentin opredjelila za medij digitalne fotografije. Međutim, ona taj medij ne koristi izravno na način klasične fotografske aparature, već ga uzima isključivo kao sredstvo za ostvarenje svojih imaginarnih planova i vizualnih maštarija.

Ciklus radova pod nazivom 'Morski san'  predstavlja svojevrstan odmak i korak dalje u odnosu na  radove nastale u razdoblju od 2000. do 2005. u kojima autorica, bez naknadnih intervencija, snima objekte kolažistički skrojene od raznovrsnih materijala, tekstura i površina. Prenošenje ili transformacija gotovog objekta u sliku bio je u to vrijeme njezin osnovni likovni problem u kojem je ona nastojala izbjeći osjećaj nesavršenstva koji se uglavnom javljao kao posljedica nezadovoljstva manuelnom i fizičkom stranom kreativnog čina. Zbog toga je pribjegla stvaranju konkretnog predmeta koristeći ga kao osnovni motiv za fotografiranje, pa je u tim kolažiranim konstrukcijama istovremeno otkrivala i nove mogućnosti za prenošenje trodimenzionalnog u dvodimenzionalnu stvarnost slike.

No, u najnovijim radovima je ta homogena i konstruktivna crta ustupila mjesto jednom puno slobodnijem i fluidnijem načinu izražavanja. Umjesto težnje prema egzaktnosti i konstruktivnoj, gotovo geometrijskoj strogosti u rasporedu elemenata, u novijim radovima suočavamo se s prizorima koje možemo shvatiti i kao čisti proizvod imaginacije i mašte..iz teksta Borisa Tomana
 
Barbara Argentin Štiglić rođena je 1977. u Rijeci. Nakon  završene Srednje škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci (kiparski dizajner) diplomirala je na Filozofskom fakultetu, na odsjeku za likovnu umjetnost s izbornim kolegijem grafike kod ak. graf. spec. Maje S. Franković.

Svoj likovni izraz ostvaruje aktivno primjenjujući fotografiju (od 1998.) koju uspješno aplicira na ostale vidove likovno-umjetničkog izražavanja. U svom radu cilj joj je povezati fotografiju, grafiku i kiparstvo u jednu kompaktnu cjelinu. 2007. godine završava za grafičkog dizajnera te otvara grafički obrt Dizajn Bas bazirajući se na dizajnu umjetničkih razglednica. Od 2008. godine članica je HDLUR.