Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski učenici Friedricha Schmidta - bečka Akademija i hrvatska arhitektura 19. st

U zagrebačkoj Gliptoteci, u sklopu Dana otvorenih vrata HAZU-a, u subotu, 26. studenog, u 12 sati, otvara se izložba 'Hrvatski učenici Friedricha Schmidta - bečka Akademija i hrvatska arhitektura 19. Stoljeća'. Autor izložbe je doc.dr.sci.Dragan Damnjanović, a ostaje otvirena do 18. prosinca.
vrijeme: 26.11.2011. 12,00
mjesto: Zagreb; Gliptoteka, Medvedgradska 2
url: www.mdc.hr/gliptoteka
Izložba 'Bečka akademija i hrvatska arhitektura 19. stoljeća. Hrvatski učenici Friedricha Schmidta'  donosi pregled života i stvaralaštva šestorice hrvatskih arhitekata koji su u Schmidtovoj klasi završili Akademiju likovnih umjetnosti u Beču ili su radili u njegovom ateljeu: Hermana Bolléa, Josipa Vancaša, Janka Holjca, Martina Pilara, Vinka Rauschera i Janka Josipa Grahora.

Nakon što su tijekom druge polovine 70-ih i 80-ih godina 19. stoljeća završili studije ovi su arhitekti donijeli u Hrvatsku novi pristup odabiru stila pri projektiranju građevina, pristup koji je tražio čistoću stilskog izraza, karakterističan za razdoblje visokog historicizma. Uveli su, nadalje,  nove poglede na zaštitu spomeniku a veliku su pozornost obraćali i na unaprjeđenje umjetničkog obrta. Na izložbi će biti izloženi ponajprije najvažniji arhitektonski projekti spomenutih hrvatskih arhitekata nastali od kraja 70-ih godina 19. do 20-ih godina 20. stoljeća.

Izložbene cjeline obuhvaćaju: Vrijeme katedrala,Neogotika kao dominantan stil sakralne arhitekture, Varijante  neobizanta, Odjeci neoromanike, Neorenesansa u sakralnoj arhitekturi, Neorenesansa – dominantan stil stambene i javne arhitekture, Povratak baroku, Potraga za narodnim stilom, Secesija, Sepulklarna arhitektura, Restauracija spomenika, Industrijska arhitektura i Schmidtovi učenici, Gesamtkunstwerk kao koncept uređenja unutrašnjosti, Ostali učenici Friedricha Schmidta u Hrvatskoj, Schmidtovo naslijeđe: Luntzova škola na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču.

Više o izložbi - ovdje.