Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Akademska crkva sv. Katarine u Zagrebu'

U organizaciji Instituta za povijest umjetnosti, u utorak, 22. studenog, u 13 sati, održat će se predstavljanje knjige autora Katarine Horvat-Levaj, Doris Baričević, Mirjane Repanić-Braun 'Akademska crkva sv. Katarine u Zagrebu'.
vrijeme: 22.11.2011. 13,00
mjesto: Maribor, Slovenia
url: http://shadowcasters.blogspot.com/
Posjetitelje će pozdraviti vlč. Vladimir Magić, rektor crkve sv. Katarine i dr. sc. Milan Pelc, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti a knjigu će predstaviti akademik Tonko Maroević, prof. dr. sc. Sanja Cvetnić i dr. sc. Katarina Horvat-Levaj, urednica.

Knjiga o Akademskoj crkvi sv. Katarine u Zagrebu izrađena je u okviru znanstvenog programa Instituta za povijest umjetnosti. Riječ je o reprezentativnoj monografiji o najpoznatijoj hrvatskoj baroknoj crkvi (1620.–1632.), podignutoj u sklopu nekadašnjeg isusovačkog kompleksa na zagrebačkom Gornjem gradu. Znanstvene studije triju autorica – Katarine Horvat-Levaj (arhitektura), Doris Baričević (kiparstvo) i Mirjane Repanić-Braun (slikarstvo, štukature i umjetnički obrt) – donose povijesni razvoj crkve i njezine bogate opreme, istražen i valoriziran u kontekstu srodne hrvatske i srednjoeuropske arhitekture. Uz interpretativni tekst, s brojnim novim spoznajama, objavljeni su dokumenti o gradnji i opremi crkve, kao i arhivski nacrti i prikazi iz 17.–19. stoljeća, pribavljeni iz arhiva u Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj i Francuskoj. Studija je ilustrirana fotografijama te novoizrađenim arhitektonskim snimkama crkve (tlocrt, presjeci i rekonstrukcija izvornog pročelja). Nakon glavnog teksta slijedi katalog, kronologija zahvata, popis izvora i literature te kazalo.

S obzirom na značenje crkve, kao prve barokne građevine u Hrvatskoj, te na njezinu „stilsku naprednost“ u odnosu na srodne građevine u regiji (Austriji, južnoj Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji), priređeno je i izdanje na engleskom jeziku (prijevod: Nikolina Jovanović, Sonia Wild Bićanić)