Preskočite na glavni sadržaj

Javna i privatna kulturna diplomacija - novi modeli za 21. st.

Međunarodna konferencija, pod nazivom Javna i privatna kulturna diplomacija bazirana na razmjeni: novi modeli za 21. stoljeće, organizira se od 28. travnja do 2. svibnja 2012. godine u Salzburgu, Austrija.
vrijeme: 28.04.2012.
mjesto: City Museum, Skopje
url: http://www.borkovsky.hr/
Na početku 21. stoljeća kulturna se diplomacija susreće s novim izazovima, kako se kreatori politika, umjetnici i kulturni djelatnici prilagođavaju sve dinamičnijem globalnom okruženju. Tu promjenu iniciraju brojni faktori, uključujući pojavu višepolarnog svijeta, sve veći utjecaj brzo razvijajućih država u Aziji, Južnoj Americi i Golfskom zaljevu, povećanu urbanizaciju, rast razine obrazovanja, ubrzane znanstvene i poslovne inovacije. Istovremeno, umjetnost doživljava seizmičke promjene koje proizlaze iz sve pluralističkijih i inkluzivnijih definicija kulture, veće nadmoći i prihvaćanja umjetničke aktivnosti na svim razinama, povećane participacije u umjetnosti putem broadcasta, digitalnih i društvenih medija.

Ono što stvari čini još kompliciranijim jest činjenica da se naš svijet mijenja pod silama kohezije i podjela. Dok digitalna tehnologija i integrirana tržišta međusobno povezuju globalna društva kao nikad prije, političke, kulturne i vjerske tenzije i dalje stvaraju napetosti. Stoga je krajolik za kulturnu diplomaciju dramatično promijenjen, a kao posljedica toga prioriteti i metode kulturne diplomacije moraju se vremenom mijenjati i potpunije se prilagođavati novim načinima kulturnog i političkog angažmana.

Revitalizacija kulturnog angažmana zahtjeva nove energije i oblike suradnje među umjetnicima, kulturnim organizacijama, vladinim i međuvladinim tijelima, privatnim fondacijama, korporacijama i građanskim udrugama. Svrha Salzburg Global seminara je provesti informiranu razmjenu među navedenim čimbenicima, povezujući političare, voditelje u kulturnom sektoru, ravnatelje institucija i fondacija, korporativne predstavnike i ostale zainteresirane za međunarodni kulturni angažman, kako bi istražili nove svrhe, oblike i alate kulturne diplomacije 21. stoljeća.

Plenarne sesije i radne grupe fokusirat će se na sljedeće teme: novi smjerovi za kulturnu diplomaciju koju financira vlada; kulturne organizacije na prvoj liniji umjetničke razmjene; nova uloga nevladinog i privatnog sektora; kulturna diplomacija i razmjena u digitalno doba. Namjera sazivanja jest njegovati razmjenu ideja i razvijati nove odnose i pristupe za kulturni angažman u središnjem trenutku u razvoju kulturne diplomacije.

Izvor: www.ifacca.org