Preskočite na glavni sadržaj

Roman 'Naročito ljeti' pobijedio na V.B.Z.-ovu natječaju

Roman 'Naročito ljeti' Ankice Tomić, nostalgična autobiografska priča iz djetinjstva s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina, pobijedio je na ovogodišnjem natječaju V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman, u konkurenciji s rekordnih 112 rukopisa, poslanih na natječaj te zagrebačke izdavačke kuće, objavljeno je u petak na Interliberu. 
vrijeme: 11.11.2011.
mjesto: Santiago de Chile
url: http://www.rileditores.com/

Žiri je odluku o pobjedniku objavio na konferenciji za novinare, pod šifrom 'safe_from_harm188', ne želeći još otkriti ime i prezime dobitnika kako bi ga objavili na posebnom druženju u povodu 10 godina nagrade i 20 godina V.B.Z.-a, a nakon što se u ponedjeljak otvore šifre kod javnog bilježnika. No, kako je dobitnica bila među publikom na štandu izdavača i u trenutku objave nagrade počela primati čestitke prijatelja, uskoro je otkriven njezin identitet.
 
Okružena novinarima, fotografima i snimateljima koji su prije završetka napustili konferenciju za novinare kako bi saznali nešto o njoj, Ankica Tomić rekla je kako joj dobitak nagrade djeluje nestvarno, jer je "Naročito ljeti" njezin prvi roman, a dosad je napisala tek nekoliko kratkih priča.
 
To je autobiografski roman o mom djetinjstvu između 4,5 i devet godina, smješten na otok Brač, a osim što govori o osobnim stvarima iz mog života, pokriva neke političke trenutke i pop-kulturu tog razdoblja, rekla je 39-godišnja redaktorica, koja je donedavno radila u jednom tjedniku, a sada je u otkaznom roku.
 
Kako stoji u obrazloženju nagrade, roman je nostalgično sjećanje na djetinjstvo koje autorica, u prvom licu i iz sadašnjeg vremena, opisuje uvjerljivo i suptilno, a povremeno i s dobroćudnom ironijom. Glavna junakinja govori o svakodnevnim zbivanjima u svom mikrosvijetu, vezanima uz nešto starijeg brata, djecu iz susjedstva i odrasle, roman rekonstruira određeni svijet i određeno vrijeme, ali u prvom redu istražuje ljudske intime, ističe se.
 
Među ovogodišnjim pristiglim rukopisima bilo je šarolikih žanrova, od ljubića, krimića i povijesnih romana do neobičnih mješavina vampirsko-vilinske-mitološko-folklorne tematike, a o pobjedniku su odlučivale nijanse, rekao je Strahimir Primorac, uz kojega su u žiriju bili Mile Stojić, Zoran Ferić, Julijana Matanović i Vladimir Arsenijević.
 
Boško Zatezalo, direktor V.B.Z.-a, podsjetio je kako je ta nagrada krenula skromno, s ciljem promicanja pisanja i čitanja, a danas je jedna od najvećih i najznačajnijih nagrada u hrvatskoj kulturi. U proteklih deset godina na natječaj je pristiglo 1040 rukopisa, a mnoge je potaknula da nastave s radom, ustvrdio je.
 
U najužem izboru bili su još naslovi "Inkapsulirana tijela" (šifra: Bilježnica) i "Nađi me" (šifra: Panteleon). Nagrada, vrijedna sto tisuća kuna, dodijelit će se na svečanosti polovicom prosinca, kada će se i predstaviti pobjednički roman. (Izvor: Hina)