Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program Chansonfesta 2011.

ZAGREB, 7. studenog 2011. (Hina) - Hrvatsko društvo skladatelja i Umjetnička organizacija Chansonfest organiziraju 14. međunarodni festival šansone - Chansonfest 20011. koji počinje u petak, 11. studenog, u zagrebačkom kazalištu Komediji, a okupit će brojne ugledne domaće i strane izvođače, među kojima i neke iz zlatnoga doba zagrebačke šansone, rečeno je danas na predstavljanju programa. 
mjesto: Zagreb
url: http://zagreb-eurocon2012.com/

"Program već tradicionalno nastoji biti na tragu zagrebačke škole šansone utemeljene 1964. i jako smo sretni što su u njemu ove godine ljudi koji su uistinu učinili zagrebačku školu šansone poznatom i specifičnom", kazao je predstavljajući program ravnatelj Chansonfesta Hrvoje Markulj.
 
Za ovogodišnji festival od pedesetak prispjelih radova ocjenjivački sud odabrao je 20 skladba i izvođača. Uz Arsena Dedića, Gabi Novak i Kseniju Erker ove će se godine hrvatskoj publici predstaviti i dva inozemna gosta - kantautorica hrvatskog podrijetla s njemačkom adresom Volžana Anders te slovenski pjevač Lado Leskovar.
 
Festivalski program tradicionalno je posvećen određenoj temi, autoru ili izvođaču, a ove su godine organizatori odlučili predstaviti još jedan program atraktivan za posjetitelje. "Odlučili smo uz velika imena hrvatske šansone predstaviti i neke nove izvođače, koji tu inače ne pripadaju. Oni se inače doživljavaju na drukčiji način, a po našem mišljenju mogli bi se naći i nešto dati i na tome području", kazao je Markulj. Na festivalu će, tako, nastupiti i Zrinko Tutić, Miroslav Škoro, Kostadinka Velkovska, Ivana Kindl, Rajko Dujmić i drugi.
 
Nastao 1998. iz želje da se očuva tradicija zagrebačke šansone i "potiče stvaranje skladba visoke kvalitete, jednako vrijednih stihova, glazbe, aranžmana i interpretacije", Chansonfest je s godinama prerastao u prepoznatljiv zagrebački festival.
 
"Ne smijemo zaboraviti da Zagreb ima jako dugu tradiciju autorske i kabaretske pjesme, koje smo mi danas samo skromni sljedbenici. Ta vrsta glazbe u Zagrebu nije nikad prestajala niti se smanjivala i dužnost je ovih mladih naraštaja da to nastave", kazao je kantautor Arsen Dedić.
 
Festival tradicionalno otvara instrumentalna skladba "Chanson No 1" jednoga od utemeljitelja Chansonfesta Zvonka Špišića u izvedbi Festivalskog orkestra i pod ravnanjem Josipa Cvitanovića. Špišiću će na festivalu predsjednik Hrvatskog društva skladatelja (HDS) Hrvoje Hegedušić uručiti nagradu za životno djelo HDS-a.
 
Festival se održava pod pokroviteljstvom i u suradnji s Ministarstvom kulture, zagrebačkim Gradskim poglavarstvom, gradskim Uredom za kulturu i gradskom Turističkom zajednicom. (Hina)